Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Обстановката: Сняг, навявания, ограничения, затворени пътища и училища

Обстановката: Сняг, навявания, ограничения, затворени пътища и училища

Сняг вали в почти цялата страна, а температурите днес ще са минусови. На много места валежите ще са значителни и придружени от виелици. Червен код е въведен в областите Смолян и Кърджали. Там ще се очаква снежна покривка около 40 см. В останалата част от страната е обявен предупредителен оранжев код. В Северозападна България ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. Ще натрупа до 35 см нов сняг.

В североизточната част, както и по Черноморието, снегът ще натрупа 10-20 см, но се очакват също виелици и навявания. Такова ще е времето и в Западна и Централна България. Следобед синоптиците предвиждат влошаване на метеорологичните условия.

Над 600 машини почистват републиканските пътища, за да се осигури безопасност на пътуването при зимни условия.

От Пътната агенция съобщават, че при рязко влошаване на времето се въвежда ограничаване движението на тежкотоварните автомобили, а където се налага, заради силния вятър и снегонавяванията, трафикът ще се спира изцяло.

Заради силния снеговалеж и снегопочистване временно е ограничено движението за всички превозни средства по пътищата Асеновград - Смолян, Никопол - Лозица и Грамада - Синаговци.

В Смолянска област, за където е в сила червен код, от снощи са въведени ограничения на движението на товарните автомобили над 12 тона във всички проходи на областта - Рожен, Пампорово, Превала, Печинско, както и по пътя Девин - Михалково. Затворена за автомобили над 12 тона е и АМ "Тракия" в двете посоки в участъка между Пазарджик и София заради снегопочистване. По същата причина временно е ограничено движението за товарни автомобили по пътя Девин - Кричим, както и между Видин и Монтана, участъка Ябланица - София на АМ "Хемус",  Ботевград - Мездра, София - Карлово, Нови пазар - Тръница,  Перник - Голямо Бучино, Бяла - Попово, Русе - Бяла. Ограничено е движението и през прохода „Печинско“ и по пътя Батак - Доспат. Заради силен снеговалеж е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона  Силистра - Русе. Видимостта е ограничена до 300 метра.  Работят 35 почистващи и опесъчаващи машини. 

От Пътната агенция призовават всички автомобили над 12 тона да се движат задължително с вериги по пътя Айтос - Ябълково.

Заради катастрофа движението по АМ "Тракия" се осъществява само в скоростната лента при 18-и километър в посока Хасково.

На територията на Благоевградска област труднопроходими са проходите „Предел“ и „Юндола“. Заради обилния снеговалеж се налага почистващите машини да са постоянно на пътното платно. Ограничено е движението на камиони над 12 тона.

Затворен за тежкотоварни автомобили е и ГКПП „Кулата - Промахон“, съобщиха от главна дирекция „Гранична полиция“. Заради тежката зимна ситуация в област Серес е обявено бедствено положение. Трафикът на гръцка територия е силно затруднен.

Всички пътища в област Кърджали са проходими при зимни условия. На места снежната покривка вече е 15 сантиметра, няма бедстващи населени места и останали без ток. За обезопасяване на пътните настилки до момента са използвани 140 тона сол, а 60 снегорина работят на територията на областта. Регистрирани са няколко леки катастрофи.

В община Вълчи дол снежната покривка е 7 сантиметра, в останалите общини снегът е по-малко. Пристанище Варна е отворено. Летището работи нормално, но полетът от София закъсняваше. Поради силния вятър е усложнена обстановката по пътя Варна - Добрич, съобщи директорът на Областното пътно управление - Варна Румен Илиев:

Много силен, бурен вятър има във Вълчи дол, във Ветрино и особено на добричкия път, и панорамния. Пътят Варна-Добрич тази сутрин в 04.30 - 05.00 часа трябваше да го затваряме, защото имаше бурен вятър и нулева видимост. Този път в момента е отворен. Затворени пътища няма абсолютно никъде. Закъсали автомобили няма. 49 машини имаме за момента, които са по пътищата, на терен.

Градският транспорт във Варна се движи със закъснение,основните маршрути се почистват и обработват, но засиленият автомобилен трафик пречи на почистването.

Заради усложнената зимна обстановка днес и утре всички училища в община Тутракан ще останат затворени. Остават затворени училищата и в община Главиница поради навявания по пътищата до учебните заведения. Отменени са учебните занятия и в шуменската община Венец, където обстановката е усложнена.

Кметът на София Йорданка Фандъкова определи пътната обстановка в столицата като тежка заради снеговалежа и снегонавяванията. Общо 182 машини и специализирана техника са на терен и разпръскват смеси срещу заледяване и почистват пътната настилка.

Възобновено е движението на трамваи с номера 4, 5 и 11 към „Княжево“. По-рано тази сутрин, заради пътнотранспортно произшествие, те се движеха само до „Бъкстон“.

Екипи на Центъра за градска мобилност ще чистят с приоритет паркингите пред училищата, детските градини и обществените сгради. Заради тежките зимни условия „синя“ и „зелена“ зона за платено паркиране няма да работят. Системата за sms паркиране няма да приема съобщения за плащане, а талони няма да се продават от служителите на Центъра за градска мобилност. 

През цялата нощ снегопочистващите фирми са обработвали и продължават да обработват трасетата на масовия градски транспорт в София, основни улици в кварталите, общинските пътища, както и Южната дъга и Околовръстния път. Въпреки това, картината е непочистени вътрешноквартални улици и хлъзгави настилки, закъсали автомобили и задръствания. Кметът Фандъкова каза, че, когато снеговалежът спре, тогава ще влязат машини по малките улици:

Нашето усилие е за осигуряване на трасетата на градския транспорт. Там, където е необходимо, ще се затварят улици, за да може да се почиства и след това да се освобождава движението. Поради тежката обстановка на Витоша, където по данни на Планинската спасителна служба температурата е -12 градуса, има опасности и от лавини, затворихме движението за Витоша, каза Фандъкова.

Към момента фирмите се справят и всички линии на градския транспорт се движат по маршрутите си, каза заместник-кметът по транспорта и транспортни комуникации Евгени Крусев.

Градският транспорт в столицата се движи със закъснения от близо 20 минути. Лъчезар Пеков от ЦГМ каза за „Хоризонт“:

Има закъснения заради тежките зимни условия, но не са в големи граници. Предимно са и от струпването на повече автомобили по кръстовищата. Като цяло градският транспорт се движи регулярно. Към момента не можем да спазваме разписанието, но колите се движат в интервал от около 15-20 минути.

Съветват се гражданите, на които не им се налага да пътуват, да не използват личните си автомобили. Шофьорите да бъдат с почистени и оборудвани за движение при зимни условия автомобили.




Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе