Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Сняг и дъжд предизвикаха хаос в страната

Сняг и дъжд предизвикаха хаос в странатаСняг и дъжд причиниха прекъсване на електрозахранването и затруднения в движението по пътищата. Снежната покривка в страната достига до 40 см. Падналите валежи за 24 часа в Кирково са 243 л/кв.м.
В Северна България снежната покривка е между 16 и 40 см. В Южна България - от 3 до 23 см. В Югоизточните райони и по Черноморието няма натрупана снежна покривка. Във Варна дъждът вече е преминал в сняг. В града е регистриран и много силен порив на вятъра - от север със скорост 34 м/с. На Шабла и на нос Емине вятърът е със скорост 20 м/с. Обстановката в областите Хасково, Кърджали и Смолян постепенно се нормализира, но остава усложнена в североизточната част на страната - областите Велико Търново, Русе и Силистра. 

Снегопочистването в Русенска област продължава и ще бъде в денонощен режим. Силният вятър е образувал снежни преспи с височина над метър и половина и видимостта е силно ограничена по пътищата извън населените места. 

В община Две могили е обявено бедствено положение и пътищата й остават затворени. Всички села на територията й са без ток, а в село Помен няма и вода. Мобилните телефони работят частично и със затруднение. В oбщина Русе всички пътища от третокласната пътна мрежа са затворени за почистване. Без ток са почти всички населени места.

В община Бяла пътищата се почистват, но без ток са селата Босилковци, Ботров, Дряновец и Стърмен. Липсват всякакви комуникационни връзки в селата Бистренци, Копривец, Лом Черковна, Пейчиново, Полско Косово и Пет кладенци. В цялата община Ценово няма ток. Електрозахранване няма и в община Иваново, с изключение на селата Щръклево, Тръстеник и част от Пиргово. Без ток са Ветово и Писанец. 

В областния център основните пътни артерии са проходими, а работата по почистването на улиците  продължава в денонощен режим.


8 селища в Разградско все още са без ток, а пътят Разград - Шумен остава затворен за всички превозни средства. От областната администрация съобщиха, че е забранено движението и по пътищата Кубрат - Русе, Кубрат - Тутракан, по цялата линия Исперих - Силистра и в участъка между селата Ловско и Студенец, където снего-навяванията достигат два метра. 


Над 100 населени места в Пловдивска област все още са без ток. 70 са екипите на EVN,   които работят по отстраняването на авариите. Най-много са засегнатите села в Родопската яка,  в района на Асеновград, в Първомай и в Садово,  в Карловско също все още има села без ток . 

Сериозен проблем  при отстраняването на авариите по електропреносната мрежа създават повалените от мокрия сняг  дървета и клони, в повечето от населените места има и паднали железобетонни и железорешетъчни стълбове , като някои от тях се налага да бъдат подменяни. Пътищата на територията на областта са почистени и проходими при зимни условия. Вече е осигурен достъп  и до планинското село Лилково. Разчистването на пътя до него беше затруднено, заради множеството паднали дървета. В Пловдив основните улици и булеварди са разчистени , 70 снегорина и 26 разпръсквачи на сол ще работят и тази нощ като службите по поддържане влизат и във вътрешноквартални улици, където е възможно.  Градският транспорт се движи по график. Около 70 са  били сигналите  в града за различни щети от започналия снощи снеговалеж.  Сред тях и  за провиснали тролейбусни жици,  а най- сериозният  е този от улица „Скопие“, която е затворена за движение. Свалена е част от тролейбусната мрежа, а там, където е възможно,  се укрепва допълнително.
Обстановката в Пазарджишка област постепенно се нормализира. В Брацигово и Пещера електрозахранването е възстановено.  Все още 13 населени места край Велинград са без ток. Без ток са и девет села край Пазарджик и Стрелча. 

В Хасковска област остава частичното бедствено положение за три села. Частично бедствено положение е обявено и в община Тополовград. Граничният пункт "Капитан Андреево", който беше залят и водата достигна половин метър, вече е отворен за леки автомобили и в двете посоки, но тировете все още не могат да преминават. Валежите в региона спряха, водата започна да се оттича и пътят към най-засегнатото село Динево вече е отворен. Скъсаната дига до селото трябва да бъде възстановена.

Шест села в област Ловеч продължават да са без ток. Екипи на ЧЕЗ продължават да работят по отстраняване на авариите, но ловешкото село Гостиня и част от село Смочан ще останат без електрозахранване през цялата нощ. Напълно е възстановено захранването във всички села в общините Троян и Угърчин, където поти през целия ден имаше аварии. Затворени за движение остават пътищата Шипково-Рибарица, Тепава-Брестово, Горан-Владиня и Ловеч-Горан. Републиканската пътна мрежа е почистена и обработена. Затруднено остава движението по четвъртокласните пътища. Пътуващите ученици от средищните училища в община Троян утре са освободени от учебни занятия.
Понеделник е неучебен ден за учениците от цялата Разградска област, като дървена ваканция в община Разград е обявена и за вторник, а в община Исперих учебни занятия няма да се провеждат до сряда включително. От утре за три дни се преустановяват учебните занятия в общините в Силистра, Дулово, Ситово и Тутракан. Утре в община Шумен ще бъде неучебен ден, както и в общините Антоново, Попово и Търговище. Така ще бъде и в Русенска област, с изключение на училищата в самия град Русе. В Плевен няма да се учи на 18 и 19 януари. Един ден няма да се учи в общините Кайнарджа и Алфатар. Два ще са  неучебните дни в община Главиница. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе