Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Сноудън: Аз вече спечелих

Сноудън: Аз вече спечелих

Москва. Едуард Сноудън обяви, че "мисията е изпълнена ", в интервю за Washington Post, седем месеца след разкритията му бяха публикувани за първи път, в най-голямото изтичане на документи за Националната агенция за сигурност на САЩ.

Документите, които бяха първоначално публикувани Washington Post и Der Spiegel , разкриха как модерните технологии са били използвани от NSA, за да шпионира собствените си граждани и други лица в чужбина, сред които президенти и премиери на държави като Бразилия и Германия.

Пред Washington Postr той казва, че "за мен, от гледна точка на личното удовлетворение, мисията вече е изпълнена". Изданието споделя, че разговорът е воден в продължение на почти два дни в Москва "на сандвичи, паста, сладолед и руски сладки".

Това е първото интервю, давано лично от Сноудън, откакто пристигна през юни в Русия и получи едногодишно право на престой.

"Аз вече спечелих. Щом журналистите получиха възможност да работят, всичко, което се опитвах да сторя, бе потвърдено. Защото, спомнете си, не исках да променям обществото, исках да дам на обществото шанс да реши дали иска само да се промени."

Миналата седмица комисия, назначена от Белия дом, предложи да бъдат ограничени част от операциите на АНС за следене и препоръча съкращаване на програмата за събиране на милиарди телефонни разговори и нови проверки преди Вашингтон да шпионира чуждестранни лидери.

По-късно президентът Барак Обама опита да заеме междинна позиция, като каза ,че трябва да има проверка над дейността на NSA, но "не можем едностранно да се разоръжим".

В интервюто си Сноудън отрича да е опитвал да съсипе NSA. "Не, работя NSA да стане по-добра. И в момента работя за АНС, а те са единствените, които не го осъзнават."

Привържениците му го наричат герой в борбата за човеки права, а противниците му го смятат за предател. Той живее в руската столица и Сноудън е казал, че има достъп до интернет, адвокати и журналисти.

Американецът се определя като "домашна котка", която не излиза много-много. "А и нямам нужда от кой знае какво. Понякога има неща, заради които се налага да изляза, да видя, да се видя с хора, да свърша нещо. Но наистина трябва да имаш цел. Иначе, за мен има повече смисъл да мисля, да говоря с някого, отколкото да обикалям по историческите забележителности."

Сноудън отрича да проявява някаква привързаност към Русия или Китай.

"Нямам връзка с руското правителство. Не съм сключвал с тях никакви споразумения. Ако изобщо може дасе каже, че съм бягал, аз избягах от правителството сред хората".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе