Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Сноудън: Оставам в Русия

Сноудън: Оставам в Русия

Бившият сътрудник на ЦРУ и американската агенция за национална сигурност  Едуард Сноудън е поикал да остане в Русия още три години, заяви адвокатът му Анатолий Кучерена, цитиран от ТАСС.

Сноудън е подал документи с искане да остане още 3 години да живее в Русия, тъй като сегашният срок изтича през април. Надяваме се, че решението ще бъде положително, казва юристът.

Кучерена обаче уточнява, че американецът не е обсъждал с него възможност за получаване на руско гражданство.

През септември миналата година Сноудън призна, че би искал да получи защита във Франция и би се раздвал, ако президентът Макрон одобри заявлението му .Тогава адвокатът му заяви, че Сноуден има право сам да реши дали да остане в Русия, където получи политическо убежище, да се върне в САЩ или да се премести в Европа.

През 2013 година Сноудън предаде на журналисти от The Guardian документи, в които се говореше за програма на американските спецслужби за следене на хора от САЩ, така  и от други страни. Той избяга от Америка и поиска политическо убежище от няколко страни, включително и Русия, където пребивава от 2014 година.

Сноудън е обвинен в незаконно предаване на информация, представляваща голямо значение за националната безопасност, умишлено предававе на разузнавателна информация и кражба на държавна собственост. Заплашва го затвор до 30 години.

След пристигането на Сноудън в Русия хора от Федералната служба за безопасност се опитаха да го вербуват. Но той отказа да подпише споразумение, обяви преди години адвокат Анатолий Кучерена.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе