Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Снимката на 14 юли 2014 година

Снимката на 14 юли 2014 година


До вторник, 15 юли се подават документите за участие в трето класиране за обучение в училища и гимназии след VII клас. Във Видин заявления се подават в училище "Иван Вазов". На трети етап на класиране учениците могат да кандидатстват само за паралелките, в които има незаети места, съобщи старши-експерт в Регионалния инспекторат по образование (РИО) Боянка Никова. Свободни места има в 11 паралелки в областта. Това са две паралелки в ГПЧЕ "Йордан Радичков"-Видин, две паралелки в ПМГ "Екзарх Антим І"-Видин, по една паралелка в СОУ "П.Р.Славейков"- Видин, СОУ "Христо Ботев"-Белоградчик, ПГТ "Михалаки Георгиев"- Видин, ПГ "проф. д-р Асен Златаров". Всички данни са изнесени и на сайта на РИО.

73 са свободните позиции във Враца и областта, припомниха от РИО в града под Околчица. Незаети все още са 19 позиции в ЕГ "Йоан Екзарх", като свободните места са в паралелките за изучаване на английски език с втори немски, английски с испански, както и френски с география и английски език с разширено изучаване на история и руски език. В ПМГ "Акад. Иван Ценов" има само едно свободно място- то е в паралелката "математика с английски език". В СОУ "Козма Тричков" има две свободни места за профил "информационни технологии", пет са свободните позиции в СОУ "Васил Кънчов" в профила "български език и история", с разширено изучаване на английски. Все още е възможно класиране за Професионалната техническа гимназия, която има 11 свободни места, както и в СОУ "Иван Вазов" в Мездра, Професионалната аграрна гимназия в Бяла Слатина, СОУ "Васил Левски"- Бяла Слатина и СОУ "Христо Ботев" в Оряхово. Подаването на документи за участие в третото класиране ще става до 15 юли, а учениците, приети на второ класиране няма да могат да запазят местата си в съответното училище или гимназия, ако решат да участват и в третото класиране.

17 паралелки след завършване на основно образование са заявени и утвърдени в област Видин. Тече втори етап на класирането при приема след VIII клас. Документите се подават в избраното училище, където излизат и резултатите. Нито една паралелка не е достигнала максималния брой ученици, каза старши експертът в Регионалния инспекторат по образованието Наталия Крумова. "От тези 17 паралелки- 10 са професионални, 3 профилирани и 4 непрофилирани. Първи етап на класиране приключи с обявяване на записалите се ученици и свободните места. Няма паралелка в област Видин, с прием след завършено основно образование, която да е достигнала максималния брой ученици, т. е. 26. Тече подаване на заявления за участие във втория етап на класиране, който ще приключи с обявяване на записалите се ученици и свободните места на 17 юли." Резултатите от третото класиране ще са ясни на 25 юли.

Въпреки спирането на плащанията по оперативна програма "Околна среда" на ЕС, работата по интегрирания проект на водния цикъл във Враца продължава. Интегрираният план на водния цикъл на Враца е най-големият подобен проект в сектор "Води" на оперативна програма "Околна среда", финансиран от ЕС. Работата по него започна в края на 2012 г. и трябва да завърши през януари 2016. Подмяната на около 70 километра водопровод и канализация, изграждането на пречиствателна станция и рехабилитация на стоманобетонния водопровод от язовир "Среченска бара" струват повече от 138 милиона лева. "В много общини вече е спряло изпълнението на тази програма, но при нас още не е. Община Враца има сили да издържи в това положение още около месец. Ако не се реши въпросът с финансирането, водният цикъл може да спре в началото на август. Срокът зависи от това кога ще бъдат подготвени за плащане следващите сертификати и кога ще бъдат проверени. Но според мен, ако въпросът не се реши своевременно и не започне захранването със средства на оперативната програма, можем да издържим още около месец… Макар че вече има надежди, започна преглед на документи за верифициране (не само от община Враца), което ни дава надежди, че нещата ще се нормализират"- каза кметът на Враца Николай Иванов.

Заради забавените пари, работата по Водния цикъл в Монтана има реална опасност да спре и градът да остане разкопан. Проектът там е свършен едва на половина, а крайния срок за изпълнение е септември. Проектът по водния цикъл на Монтана стартира през лятото на миналата година и е за близо 54 милиона лева. От три месеца обаче плащанията на държавата към фирмата-изпълнител са спрени. В момента изкопните работи и полагането на новите тръби за ВиК и канализация са спрени. Работи се само по възстановяване на вече разкопаните улици, но и това може да спре до дни, прогнозира Румен Ангелов- ръководител на проекта в Монтана.  

Третият мост над Дунав между България и Румъния трябва да бъде построен между Оряхво и Бекет- това е предложението, около което се обединиха експертите на втората работна среща по темата, съобщиха от пресцентъра на губернатора във Враца Венцислав Василев. На дебата консултанти от фирмата "Transproject 2001" представиха четири възможности- освен между Оряхово и Бекет, се предлага подобно съоръжение да има между Силистра и Кълъраш, Никопол и Турну Мъгуреле или нов мост между Русе и Гюргево, който да дублира построеното преди години подобно съоръжение. В обсъжданията се включиха представители на областните управи на Враца, Плевен, Русе и Силистра, както и кметовете на общините от двете страни на реката. Крайното решение за това къде да е мястото на третия мост над Дунав ще бъде взето в края на този или в началото на следващия месец- август в Букурещ.

Срокът за частично затваряне на движението по ул. "Околчица" във Враца се удължава от 15 юли до 16 август. Затвореният участък е между улиците "Цветана Табакова" и "Братя Миладинови" и в него не се допуска движението на пътни превозни средства, с изключение на тролейбусния транспорт. Участъкът беше затворен за движение на 16 юни. Удължаването на забраната се налага поради изпълнение на реконструкция на ВиК- мрежата по интегрирания проект за воден цикъл на Враца, информират от Община Враца.

Маркентигови стратегии в туризма изучават представители на община Белоградчик. Обучението е по проект "Туризъм  триатлон: пешеходен, вело и кану туризъм от Железни врати до Златорожието". Патрньори по проекта са туристически организации от пограничния регион в Сърбия и България. Обучението включваоще подобряване на качеството на предлаганите услуги в туризма, понижаването на разходите, увеличаване на ползите за клиента, създаването на нови или подобряването на вече съществуващи продукти, развитие на нови търговски ниши.

Служителите в областната администрация във Враца дариха средства в размер на 350 лева за пострадалите от наводнението във варненския квартал "Аспарухово". Заместник областният управител Иван Даков връчи дарението на Георги Митев от театрална формация "Ефект" в града под Околчица и на Ива Спасова, режисьор на театралния спектакъл "Да рисуваш по водата". Представлението бе показано пред врачани, за да се съберат средства за жителите на кв. "Аспарухово". Иван Даков благодари на талантливия възпитаник на СОУ "Васил Кънчов" и неговата преподавателка за човечността и амбициозността, с които обединиха жителите на Враца и местните институции, да помогнат на пострадалите във Варна.

"Жълт" код за възможни интензивни валежи в десет области на страната прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Предупреждението е за валежи в областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Смолян. Очакват се валежи до 15-20 литра на квадратен метър за денонощието, а главно в Рило-Родопската област, са възможни до 35 литра на квадратен метър.

Нов голям успех постигна в своя творчески път Представителният танцов ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов. Мездренчани завоюваха първа награда на Международен фолклорен фестивал в град Бурса, Турция в конкуренцията със състави от 24 държави.  

Очаква се финансиране от Министерството на културата за да продължат археологическите разкопки в района на античното селище Рациария край видинското село Арчар. Археолозите все още не знаят какво ще е финансирането за обекта. „Надяваме се разкопките да започнат в края на август, началото на септември, за да можем да работим поне два месеца, каза д-р Здравко Димитров от археологическия институт при БАН, който миналата година ръководеше разкопките. Регионалният исторически музей във Видин през това лято очаква и финансиране на археологическите разкопки в землището на село Балей. В Майор Узуново ще продължат проучванията на неолитно селище.

Ученици от СОУ "Иван Вазов" в Мездра взеха първа награда на викторина по време на Вазовите празници в Сопот. Честванията са посветени на делото, живота и творчеството на Иван Вазов, и 120-годишнината от публикуването на романа "Под игото", като самостоятелно издание. Кристиян  Илиев, Цветослава Ивова, Виктория Николчова,  Мария Христева и Георги Каменов, с класен ръководител Павлинка Левичкова се класираха първи в тематичната викторина "По стъпките на Вазов и неговите герои". Останалите отбори бяха от  ПМГ "Ив. Вазов" Димитровград, СОУ "Ив. Вазов" гр. Стара Загора и  СОУ "Ив. Вазов" гр. Сопот. Участниците се състезаваха в четири кръга. Домакините и гостите бяха впечатлени от презентацията на мездренските ученици. Освен грамотите, победителите получиха и оригинални подаръци. "Освен еуфорията от отличното представяне, всички ние преживяхме незабравими мигове в града на  Вазов, докосвайки се до магията на възрожденския дух на подбалканския градец"- разказа Мария Христева. Учениците са от Х "б" клас, профил "Чуждоезиков" на училището в Мездра.   

От началото на юли децата в Мездра има къде полезно и приятно да изкарат ваканцията си. Традиционният плувен курс върви в ритъм въпреки капризите на времето. Читалището, което е основният културен институт също върви по богатата си програма "Забавно лято в библиотеката" и всеки ден предлага по една изненада на децата. Всички 21 читалища от общината са изготвили свои летни програми и всеки ден се огласят от детски гласове. Те организират четения, екскурзии, арт работилници, изучаване на песни и танци, рисуване, театрални постановки. Институциите, отговорни за лятното занимание на децата от община Мездра, работят на пълни обороти.

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" в партньорство с Регионална здравна инспекция - гр. Видин стартира инициатива за обогатяване на здравната грамотност сред различни социални групи. Пред членове на пенсионерски клубове, клуба на диабетика и други ще бъдат представяни здравни теми по техен избор. На 15 юли 2014 г. от 10.30 часа в отдел "Читални" членове на пенсионерски клуб "Бъдин" във Видин могат ще видят  презентация на тема "Рискови фактори и превенция на остеопорозата". 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе