Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Снимката на 9 февруари 2018 година

Снимката на 9 февруари 2018 година

Започнаха съкращения във врачанската болница. Свиването на щата ще обхване основно пенсионерите и хората, които работят на такива места в администрацията, че освобождаването им няма да пречи на дейността на МБАЛ „Христо Ботев“. Преди години в най-голямото лечебно заведение в областта са работели 670 души, днес те са 530 души.


Изграждането на магистрала София- Видин трябва да е национален приоритет, настояват от Гражданско обединение „Единни за промяна“. За утре, 10 февруари, е насрочен трети пореден протест с искане за конкретни ангажименти от страна на правителството за изграждане на пътя и тунел под Петрохан. Настояваме за решение на правителството, каза председателят на Гражданското обединение Росица Кирова. Протестът, който ще е на международния път Е-79 в началото на града няма да попречи на посрещането на новия Видински митрополит, казаха организаторите.


Продължава обновяването на паркове и улици в Монтана. Дейностите са за 6 289 000 лева. Новият проект надгражда реализиращите се в момента в инвестиционната програма на община Монтана, която има голяма зелена система. До парковете и улиците в областния град ще бъде осигурен достъп на хората в неравностойно положение и майките с колички. Обновяването трябва да приключи до 21 април 2019 година. Вандали чупят лампи и пейки в новостроящите се паркове в Монтана. Петчленна комисия с кмета Златко Живков извършиха нощна проверка и установиха щетите. Поражения има на булевард “Хаджи Димитър”, централната градска градина и Слънчевата градина. По-малко са пораженията в парк “Огоста”. 


Новоизбраният Видински митрополит Даниил ще бъде тържествено посрещнат в пределите на Видинска епархия утре, 10 февруари. Първото населено място, което ще посети е село Сумер, на границата на епархията. В Монтана церемонията ще се състои пред храм „Св. Св. Кирил и Методий” (Попската градина). Митрополит Даниил ще бъде посрещнат във Видин на площад "Бдинци" в 16 часа. След приветствените слова е предвидено литийно шествие до катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски", където ще бъде отслужена тържествена литургия и ще се състои интронизацията на новия митрополит. Света литургия ще бъде отслужена в неделя, в катедралния храм, от 9.00 ч.


Дискусия за безопасен интернет се проведе във Враца. Едно на четири деца е било заплашвано в интернет – това е показала анкета, направена миналата година от експерти на Регионалното управление на образованието в града. Враца отбелязва за поредна година международния ден за безопасен интернет. Ученици от Средно училище ”Св. Св. Кирил и Методий” в Козлодуй пък се запознаха със заплахите в интернет и кибертормоза. Предварително беше обявен конкурс за най-добра презентация на темата за безопасния интернет. Общо 20 участници са представили свои презентации и комисия определи първите три места. Имаше и две специални награди, а на всички бяха раздадени грамоти за участие.


По 49 специалности ще обучава студенти Русенският университет през следващата академична година. Броят на местата за обучение по държавна поръчка в отделните специалности ще бъде ясен в началото на месец май. Кандидатите могат да подадат документи онлайн до 17 часа на 28.06.2018 г. На платформата, достъпна на адрес https://online.uni-ruse.bg/ се подават и документи за предварителни изпити, които ще се проведат по график до края на април. Изпитите ще се провеждат в Русе, Силистра, Разград и Видин. Редовната изпитна сесия ще бъде на 30 юни и 1 юли. 


Народно читалище "Просвета 1925" в Мездра започна подготовка за отчетно-изборно събрание. Настоятелството на културното средище реши на заседание събранието да се проведе на 21 март 2018 година от 17.30 часа. 


На 9 февруари се навършват 45 години от обявяването на Чупрене за резерват. Той е създаден през 1973 година в землищата на селата Чупрене, Репляна, Горни Лом и Стакевци. През 1977 година ЮНЕСКО го включва в списъка за защитени природни територии, като неделима част от международната мрежа на биосферни резервати. Екологът на Община Чупрене, Георги Груев обясни, че вече не се води биосферен резерват, а само резерват. Проблемите сега са с короядите, които унищожават горите там.
Днес отбелязваме международния ден на стоматолога. Денят е в чест на александрийската светица Аполония. При въстание срещу християните тя била измъчвана, като ѝ извадили всички зъби. На 9 февруари 249 година тя се хвърлила в кладата. Твърди се, че произнасянето на името ѝ облекчава силен зъбобол. Българските стоматолози отбелязват още веднъж в годината своя празник- на 11 април, когато се е денят на свети Антипа. 


Празник на лозарите и винарите ще се проведе утре, на 10 февруари във видинското село Капитановци. Духова музика ще весели гостите, ще има конкурс за най-добро домашно вино.


Община Видин организира безплатен превоз за желаещите да посетят Стария и Новия гробищен парк утре, 10 февруари, когато е Месопустна Задушница. За тази цел ще бъдат осигурени  автобуси за всички желаещи. Те ще се движат по маршрута на линия №6: Селище - 120 ап. - Жп гара - кв. “Калето” - бул. „Панония” - Нов гробищен парк. Първият автобус от началната спирка е в 7:30 часа, а последният- в 10:30 часа.
Всички тролейбуси във Враца утре ще пътуват до спирка „Химко” заради Месопустна Задушница. До 13:30 часа придвижването до Новия гробищен парк, ще бъде посредством микробуси, с учестен график на движение.

През почивните дни се очаква влошаване на времето и силни ветрове в Западна и Североизточна България. Прогнозата на метеоролозите е, че в нощта на събота срещу неделя в тези части от страната и във високопланинските райони дъждът ще преминава в сняг. Възможни са виелици и снегонавявания от бурен североизточен вятър. Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе