Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Снежен ад в Испания, отменени полети

Снежен ад в Испания, отменени полети

Снежна буря, наречена Филомена, се разрази над испанската столица Мадрид и блокира хиляди шофьори в колите и камионите им. В столицата снежната покривка е невиждана от половин век.

С падането на нощта дебела снежна покривка блокира Мадрид. Много улици и шосета в и около града се оказаха непроходими, а мадридското летище бе затворено за полети. Засегнати са 400 пътища в централната част на страната.

Стотици автомобили са блокирани по пътищата. С 20 см снежна покривка и температури около нулата районът южно от Мадрид обяви най-висока червена степен на тревога за първи път от въвеждането на системата през 2007 г. Прекратено е движението на скоростните влакове, свързващи Мадрид с Валенсия и Аликанте. Рекордно ниска температура от минус 35,6 градуса бе измерена във Вега де Лурдес край Леон в Северна Испания.

Синоптиците прогнозират обилните снеговалежи да продължат и утре, докато бурята Филомена бавно се изтегля на североизток. 

Отменени са полети от София до Мадрид и от испанската столица до България.

По-рано бе съобщено, че около 300 полета бяха отменени на испанското международно летище „Барахас“ заради обилния снеговалеж.  

Филомена е взела поне три жертви в Испания. Спасителни екипи извадиха множество шофьори, попаднали в капана на зимата. В Мадрид снежната покривка е най-голямата от 71 година. 

Червена степен на тревога е обявена в столицата и в още четири области заради очакваните обилни снеговолежи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе