Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Снегът блокира движението по пътищата

Снегът блокира движението по пътищата

Пристанището във Варна все още е затворено заради силен вятър, летището работи. Варненската община Дългопол е в бедствено положение заради зимната обстановка, но се очаква до края на деня то да бъде отменено. Обстановката започва да се нормализира. Регионалната здравна инспекция реши да затвори училищата и детските градини до 31-ви януари, а обявената грипна епидемия ще продължи до 8-и февруари. Във Варна маршрутите на градския транспорт са почистени, а 40 снегорина продължават да разчистват пътищата. Общината осигурява подслон за бездомни хора в Социално-учебния професионален център "Д-р Анастасия Железкова", където в момента там са настанени 94-ма души. Работи се по осигуряване на допълнителни места в Центъра. Без ток все още са село Каменар и още пет села във Варненска област. Затворени остават пътищата Добрич - Варна и Добрич - Балчик - Албена - Кранево. 19 болни на хемодиализа са настанени в Добричката болница. Ток няма на метеорологичната станция Калиакра, ветромерът е замръзнал.

Влаковете по линията Добрич - Кардам са спрени заради снегонавяване. Някои композиции се движат със закъснение между 80 и 120 минути, съобщиха за "Хоризонт" от БДЖ.

В Добричка област 20 села са без ток и две са без вода. Пътят Добрич - Варна и жп участъкът Добрич - Кардам са затворени, информира кореспондентът на БНР Гинка Димитрова. Остава затворен пътят Добрич - Варна, както и пътят за Албена. Забранено е движението от Добрич за Крушаре. Пътят към Генерал Тошево и румънската граница е отворен. Влакът от София пристигна с два часа закъснение, но поради навявания е затворен жп участъкът от Добрич до Кардам и пътниците за Генерал Тошево и Кардам са извозени с автобус. От автогара Добрич е спряно движението по всички направления. Заради проблеми с електрозахранването на помпени станции по високите части на Добрич също има проблеми с водата. 16 коли на "Пътно управление" почистват пътищата, 22 противопожарни автомобила са в готовност да реагират на сигнали. С предимство се осигурява проходимост на линейките. Заради грипната епидемия в общините са спрени учебните занятия, а в болниците - плановите операции, свиждания, профилактични прегледи, имунизации.

Бедствено положение е обявено и в община Руен, Бургаско. Родилка, девет души на хемодиализа и мъж със стомашни болки са извозени от община Руен до болниците в Бургас, Несебър и Карнобат. Понеделник е обявен за неучебен, информира кметът на Руен Исмаил Османов. Бедстващи хора там няма. Препоръчва се на хората да не пътуват в региона. Девет населени места в община Бургас все още са без ток. Летището в Бургас е възстановило работа, автомагистрала "Тракия" е отворена за движение, съобщи Мариян Иванов от Радио Бургас. Заради аварии електроенергия няма в селата Драганово, Брястовец, Рудник и Миролюбово, кварталите на Бургас "Ветрен", "Банево" и "Долно Езерово", град Българево. Отстранена е аварията в квартал "Сарафово". В населените места без ток днешният ден е обявен за неучебен. Автобусният и междуселищен транспорт в община Бургас се изпълнява по график. Заради авария нито един влак не е пристигнал на бургаската гара днес. От Бургас до Зимница пътниците се извозват с автобуси. Пристанището в Бургас работи. 24 коли на "Титан БКЦ" почистват града. Възстановено е зареждането с луга, което беше спряно заради липса на ток на Бургаските солници. Електроенергия няма и в населени места в общините Руен, Айтос и Карнобат. Токът е спрян на места в община Камено и село Кръстина, а най-големият проблем там е заледяването, съобщи кметът Стефан Бонев. Той изрази надежда, че до довечера електроподаването ще бъде възстановено. В община Айтос са намалени учебните часове. Вторник и сряда са обявени за неучебни. Ситуацията е променлива в региона. На места се спира електроподаването, а на други се възстановява, обобщават кметовете. В Бургаска област няма затворени пътища.

Отпаднаха всички ограничения за движението на автомобили в Смолянска област. Пътищата от републиканската мрежа в планниската област са проходими при зимни условия.
По-рано шофьори алармираха, че пътят през прохода Рожен е непочистен: Пътят от Чепеларе до Соколовци не е почистен, само са хвърлени пясък и луга, просто е ад да минаваш оттам. Коли се въртят, коловози са се образували, обаждаме се на 112. Областният управител на Смолян Димитър Кръстанов направи спешна проверка: Все още констатирам водачи с летни гуми. Моят призив е внимателно, бавно, дистанция и с оборудване за движение при зимни условия. Моля всички, които имат трудности, да се обаждат на телефон 0885 911 812 - дежурният на Областно пътно управление - Смолян.

Смядовското село Жълъд е без вода и ток, не е доставен и хляб заради затворен от преспите път.  Електрозахранване все още няма в други пет села от Шуменска област. За последните три дни обемът на язовир "Тича" се е увеличил с 3,5 млн. кубически метра. За сравнение, месечно Шумен и Търговище ползват за питейни нужди под 3 млн. кубически метра вода. Снежната обстановка и аварите оставиха без ток 19 селища в Шуменска област тази сутрин. Към 12 часа без захранване бяха шест селища в областта, съобщи Десислава Спиридонова от Радио Шумен. Близо 30 училища в областта остават затворени заради навяванията по пътищата. В общините Венец, Никола Козлево, Върбица и Каолиново занятията са преустановени във всички учебни заведения. Днес ще бъде решено дали извънредната ваканция да продължи и утре. Без достъп е шуменското село Велино, където има навявания. В селата Върбяне и Каспичан все още не е доставен хляб, съобщи кметът на община Каспичан Милена Недева. Почиства се пътят Марково - Косово. Два смъртни случая има в николакозлевските села Цани Гинчево и Ружица, но достъпът до там е затруднен. В общината има двама болни на хемодиализа. По график те трябва да бъдат извозени до шуменската болница утре. Имам уверението на почистващите фирми, че участъците ще бъдат разчистени навреме, съобщи кметът на Никола Козлево Турхан Каракаш.

Мъж с неустановена самоличност е починал от измръзване в Силистра. Обстановката в района продължава да е тежка. Има непроходими общински пътища. 11 села са без ток и вода. Главните пътища са заснежени и труднопроходими. Остава в сила забраната за движение на товарни камиони над 10 тона в цялата област. В град Силистра придвижването е затруднено, а движението на автомобили - почти блокирано, заради непочистените улици. Кметът Юлиян Найденов наложи глоба на почистващата фирма заради забавената реакция след падането на обилния сняг в нощта срещу събота. Всички училища в Силистренска област са затворени до сряда. В повечето населени места не работят и детските градини.В община Силистра почистващата техника не е достатъчна, за да се справи с навяванията по пътищата. Роторен снегорин е необходим за почистването на пътя между селата Майор Ценович, Бабук и Казимир, където преспите са много големи. Движението по линията Силистра - Добрич продължава да е отбито през село Поп Кралево заради навявания при разклона за село Кайнарджа. Продължават да са затворени пътищата от Тутракан за Белица и от Кубрат за Старо село. В община Алфатар не е отворен пътят от село Васил Левски за Кутловица. Двама души са блокирани от 20 часа при бензиностанция в промишлената зона на Силистра. 

Пет села в Ямболска област са без ток. Осем електрически стълба са съборени от силния вятър в района на село Лозенец в община Стралджа. Не работи и помпената станция, ако до довечера аварията не бъде отстранена, без вода ще останат и съседните селища, включително и град Стралджа. В община Тунджа няма ток в четири села.

Заради повреден кран на водопровод, град Кърджали остана без вода, като очакванията са аварията да бъде отстранена до няколко часа.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе