Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Mr. & Mrs. Smith се крият на село

Mr. & Mrs. Smith се крият на село

Британските топкрадци с фирма в Присад

Топкрадци на картини живели години у нас като селяни под прикритие. Съпрузите Филип и Пенелопе Смит се спотайвали в бургаското с. Присад и дори си регистрирали на домашния адрес фирма. "Пипен" ООД се занимава с външнотърговска дейност, туристически услуги и продажба на недвижими имоти.

Британските пенсионери се издирват 15 години от Интерпол за кражбата на 2 шедьовъра за 420 000 паунда от частен дом в Единбург, Шотландия. Никой от комшиите им обаче не подозирал това. В селото били познати и уважавани като почтени хора. Разкрили ги едва в началото на миналата седмица. Тогава Mr. & Mrs. Smith били задържани за 72 часа в Бургас. Но от прокуратурата не получили превод от английски на Европейската заповед за ареста им и били пуснати. Възползвайки се от шанса си, изпечените крадци се опитали да избягат в Турция. Но били закопчани на браздата.

Крадците на скъпи картини Филип Смит и съпругата му Пенелопе са се укривали от няколко години в бургаското село Присад. Двамата дори регистрирали през 2014 г. фирмата "Пипен" ООД, на адреса си на улица "Момина сълза" 15 в селото. Дружеството се занимава с външнотърговска дейност, туристически услуги и продажба на недвижими имоти. Британците били познати и уважавани хора в селото. Никой от комшиите им дори не подозирал, че са изпечени крадци на картини, които се откриват от закона. Разкрили ги едва в началото на миналата седмица в Бургас. Двамата Смит били задържани, но до 72 часа, но от прокуратурата не получили превод от английски на Европейската заповед за ареста им. Така след изтичането на предварителното им задържане британците били освободени.

Възползвайки се от шанса си, Филип и Пенелопе опитали да избягат в Турция, но били разпознати съвсем случайно от бдителен граничен служител на ГКПП Малко Търново. Оказало се, че семейство Смит се издирват от Интерпол вече 15 години. Двамата са обвинени в кражбата на две картини от частен дом в Единбург, Шотландия, през лятото на 2001 г.

Пред съда адвокатът на семейството посочи, че британците са пътували към Турция не за да бягат, а с намерение да закупят билети за Великобритания. Според защитника двамата искали да се приберат в родината си и да се запознаят с разследването, за което твърдят, че не са знаели досега. Филип и Пенелопе имат издадени банкови карти, редовни паспорти, подновени през 2011 г. и 2016 г. от Великобритания, регулярно получават пенсията си в България и до момента не са били уведомени, че властите в Единбург ги търсят.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе