Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Смелчаци скочиха за кръста на Йордановден

Смелчаци скочиха за кръста на Йордановден

За 14-ти път 36-годишният Светлин Иванов извади кръста от водите на Дунав край Силистра. Мъжът получи парични награди от областния управител и кмета на общината, като от областната администрация му връчиха и икона на Йоан Кръстител. Парични премии имаше и за останалите 12 участници в проявата.

36-годишният строител от Тутракан Николай Якоблиев извади тази година богоявленския кръст. В Дунав край Тутракан се хвърлиха четирима смелчаци, които бяха благословени от отец Илия Тонков. Победителят получи парична награда от кмета на общината д-р Димитър Стефанов. Празникът започна с литургия и Велик Богоявленски водосвет в храма „Свети Николай”.

22-годишният Владимир Йорданов от Велики Преслав извади кръста от река Камчия. Той е студент втора година във Военноморския институт във Варна. Владимир си пожела успешно завършване и каза, че е решил да скочи тази година заради брат си Йордан, който днес има имен ден. Момчето участва в ритуала за четвърта година, но за първи път вади кръста. За награда получи подарък и сувенири. Местни бизнесмени дариха и парична сума на победителя. Празникът продължава край Омуртагов мост с народна музика, преславско вино и кебапчета в присъствието на над 150 души, водени от местните свещеници Николай и Неделчо и от монаха Константин.

ММА-боецът Светлозар Савов извади богоявленския кръст от водите на Дунав край Русе. 26-годишният спортист стори това за пети път, след 2009, 2010, 2011 и 2013 година. Той е от Златарица, където веднъж също е вадил кръста. За успеха си днес Савов получи 100 лева от кмета на Русе Пламен Стоилов, икона на Рилската Богородица от заместник областния управител Станимир Станчев и златно синджирче от русенския митрополит Наум. Общо 14 души скочиха във водите на Дунав край Русе, за да стигнат до кръста, като един от тях обаче беше спрян от лекарите.

18-годишният Васил Филипов от Върбица хвана кръста в ледените води на река Герила, а заедно с него за църковната реликва се бори и съученикът му Николай. Йеромонах Климент направи водосвета във Върбица и поведе литийното шествие към близката река зад църквата, където над 70 жители на града наблюдаваха богоявленския ритуал. Васил е 12-класник в Професионалната гимназия по селско стопанство във Велики Преслав и за втори път се бори за кръста на Йордановден.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе