Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Смелчаци ще скачат за кръста на Богоявление

Смелчаци ще скачат за кръста на БогоявлениеБогоявленски водосвет ще има днес на Омуртаговия мост над река Камчия. Празникът започва в 11 ч. с литийно шествие, водено от членове на местното църковно настоятелство. Свещениците Николай и Неделчо ще отслужат молебен за здраве и ще хвърлят кръста. Този, който го извади, ще получи халат и парична награда.   

Край Хан Крум също ще има хвърляне на кръст. Ритуалът ще започне в 11,30 ч. 

Традиционно хвърляне на кръста ще бъде направено днес и в центъра на Смядово. Церемонията ще бъде веднага след църковната служба за Богоявление, на моста на река Смядовска. Ще бъде извършен и водосвет на бойните знамена с участието на военнослужещи от поделението в града. 

С литургия и водосвет започна Богоявленският празник в Тутракан. Службата в православния храм „Свети Николай“ беше водена от отец Илия Тонков. В 11 ч. литийното шествие ще се отправи от църквата към брега на река Дунав, където ще бъде хвърлен кръстът. Този, който го хване, ще бъде благословен от отеца, а от Община Тутракан ще му връчат хавлия и парична награда.

Литургия и водосвет бяха отслужени тази сутрин за Богоявление в Силистра от Доростолския митрополит Амвросий в съслужение с градското духовенство. В 10,30 ч. от Катедралния храм „Свети свети Петър и Павел” към брега на Дунав ще тръгне литийно шествие. Смелчаци ще скочат във водите на реката, за да извадят Богоявленския кръст.

Община Търговище и Архиерейското наместничество също организират Богоявленски водосвет. Ритуалът е от 11,30 ч. край градския шадраван. Водосветът ще бъде отслужен от ставрофорен иконом Славчо Проданов и протойереите Бисер Христов, Анатоли Тодоров и Димитър Байков. В програмата ще участва и Духовият оркестър на Търговище. В 12 ч. Богоявленският кръст ще бъде хвърлен във водите на шадравана. За късметлията, който го извади, ще има парична награда, осигурена от дарители.

В Русе проявите за Богоявление започват в 11 ч. с литийно шествие от Катедралния храм „Света Троица“ до Понтона на хотел "Рига". Русенският митрополит Наум ще извърши водосвета, ще поръси знамето, войската и присъстващите за здраве и благополучие. Ще бъде строена почетна рота под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър. В 11,30 ч. ще бъде хвърлен кръстът, като от съображения за сигурност във водите на Дунав ще могат да скочат само 20 души.  

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе