Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Словения изпраща армията срещу мигрантите

Словения изпраща армията срещу мигрантите

Парламентът на Словения одобри използването на армията за контрол на ситуацията с прииждащите в страната мигранти. За приемане на поправката в Закона за защита на държавните граници, гласуваха 69 депутати, а против - само петима. Поправката в закон позволява да бъде задействана армията за контрол над потока мигранти. Тя беше вече внесена за разглеждане в парламента през октомври миналата година. Тогава обаче депутатите бяха на различни мнения по този въпрос и измененията в закона не бяха приети. По данни на министерството на вътрешните работи на Словения общо влезлите в страната мигранти само през настоящата година са 93 500 души. Общият брой бежанци в Словения сега превишава 472 000 души.

Припомняме, че решението идва само ден след като Австрия увеличи военното присъствие по своите граници, за да се справи с притока от мигранти. От вчера допълнително 450 войници заедно с части на военната полиция действат в случай на трудности. Така Австрия увеличи на 1450 броя на войниците и запасняците, изпратени да охраняват границите й. Те ще патрулират по тяхното протежение и ще контролират лицата и колите, влизащи в страната.

Една рота на военната полиция, базирана в Залцбург, ще бъде в готовност да се намеси при проблеми с групи, проявяващи насилие, или за да им попречи да прекосят границата. В петък въпреки критиките на Европейския съюз Австрия обяви точна ежедневна квота за кандидати за убежище, допускани на нейна земя, и вече не приема повече от 80 души на ден на своя територия и 3200 преминаващи транзит към други страни.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе