Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Словакия губи 700 млн. евро без транзит на руски газ

Словакия губи 700 млн. евро без транзит на руски газ

700 млн. евро годишно ще губи Словакия, ако доставките на газ от Русия към ЕС заобиколят Украйна по тръбата "Северен поток-2", пише в. "Правда". "Гигантските мощности по транзита на газ в Словакия ще се използват само минимално. Скъпата поддръжка и експлоатация на газопреносната система ще се отрази значително на цените на газа за потребителя на национално равнище", добавя вестникът.

Словакия е против изпълнението на плановете за строителство на "Северен поток-2". Този газопровод, според "Правда", се създава в интерес на Русия и Германия и ще ощети Украйна и други страни в ЕС. "За руско-германското газово братство преди всичко ще платят и словашките потребители, за които цената на газа ще скочи", твърди "Правда".

"Северен поток-2" предвижда изграждането на 2 линии морски газопровод с обща мощност 55 млрд. кубика газ годишно от Русия до Германия по дъното на Балтийско море в допълнение към вече действащите 2 линии. Изпълнението на проекта е възложено на съвместната компания New European Pipeline AG, в която "Газпром" притежава 50%, а германските E.ON и BASF/Wintershall, британско-холандската Shell, австрийската OMV и френската ENGIE - по 10%.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе