Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Следовател закрилял Митьо Очите (ОБЗОР)

Следовател закрилял Митьо Очите (ОБЗОР)

Стрелбата не е спор за паркомясто, а за наркомясто, обяви Цацаров

Несебърският следовател Иван Христов е разследван за нерегламентирани връзки с Митьо Очите и групата му. Проверява се също имуществото му и произходът на финансовите му средства, научи "Стандарт". Има подозрения, че той е опънал чадър над Димитър Желязков и го покровителствал. Изявление по темата направи и главният прокурор Сотир Цацаров в Бургас, който призна, че следовател Христов в момента е обект на проверка. От четвъртък обвинител номер 1 е в морския град с двамата си заместници заради инцидента с престрелката по групата на Димитър Желязков - Очите и други знакови дела.
"Чуха се различни думи, чуха се различни оценки за станалото на 8 юни в Слънчев бряг, за предисловието, а може би и за това, което в крайна сметка ще следва оттук насетне. Според мен причините би трябвало да се търсят в това, че тук не можем да говорим за спор за паркомясто, а пресата, общо взето, въведе определението "наркомясто". За нас, като ръководство на Прокуратурата е безспорно, че това е спор за място. Под спор за място аз разбирам спор за територия, която да бъде източник на доходи от престъпна дейност. Този спор е намерил някакъв опит за решение в инцидента на 8 юни", каза Цацаров. На външен поглед спорът изглеждал "като едно море, под което обаче очевидно е налице заблатена среда. Която заблатена среда малко или много изисква съответни решения", образно описа ситуацията главният прокурор.
Разследването срещу следовател Иван Христов се води от прокурори от Софийска градска прокуратура, които са били командировани в Слънчев бряг и са работили цяла седмица по случая. Дали са разкрити преки връзки и зависимости между следовател Христов и Митьо Очите обаче, до момента не е ясно.
"Колеги от Софийска градска прокуратура са били седмица в Слънчев бряг, за да разследват Иван Христов и по-точно начина, по който той работи, начина, по който упражнява търговска дейност и неговата икономическа дейност. Едно заведение, което не мога да твърдя, че е негово, е било обект на задълбочена проверка от страна на НАП. Подобен начин на работа, на живот и на демонстрация от представител на съдебната власт е недопустим. След като е бил толериран толкова време на местно ниво, ние ясно показваме, че няма да го толерираме по никакъв начин", заяви Сотир Цацаров. Той отказа да съобщи за какво заведение точно става въпрос, но в Слънчев бряг се говори, че въпросният обект е хотел "Авеню", който се свързва с името на следователя.
Въпроса дали има връзка между определени служители и подземния свят главният прокурор коментира така: "Ако стрелбата в Слънчев бряг не беше се случила, никой нямаше да каже на глас, че морето всъщност е блато. Един човек е изтърпял своето наказание и в един момент възстановява цялата си мощ, целия си икономически и силов потенциал под формата на легална и нелегална дейност, включително и търговска. Това означава, че за периода, от който той е започнал да прави това или по някакъв начин е запазил съществуващото до момента, а след това го е доизградил, това в много случаи дори не е било обект на наблюдение, камо ли на разследване". Главният прокурор бе категоричен, че политически чадър над Митьо Очите няма. Но връзки с представители на МВР и на съдебната власт не бива да бъдат изключвани.
Следовател Иван Христов не е уволнен, но на практика е изтеглен от Слънчев бряг. В петък окръжният прокурор на Бургас е издал заповед, с която е закрил работното му място в полицейското управление Несебър и той е преместен на служба в Бургас. Междувременно обаче следователят е излязъл в болнични, каза Цацаров и посочи, че се надява скоро да се оправи.

Прибраха двама за куршумите срещу Желязков

Георги Иванчев и Радослав Димитров го надупчили с шест куршума

Двама са арестувани за стрелбата срещу Димитър Желязков - Очите. Георги Михайлов Иванчев и Радослав Веселинов Димитров вече имат повдигнати обвинения за опит за убийство, съобщи в Бургас зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Георги Иванчев е стрелял по Митьо Очите с пистолет "Макаров", с изтрити номера три пъти. Два от изстрелите са попаднали в гърдите му, а третият в корема. Един от проектилите е заседнал в бронежилетката на Желязков. По категоричен начин е доказано, че именно Иванчев е стрелял с този пистолет, казаха от държавното обвинение.
Радослав Димитров опитал да убие Митьо Очите също с 3 изстрела - два в ляво и дясно рамо, с проникване на проектилите в тялото. Единият е проникнал в белия дроб. Третият изстрел е бил в дясното бедро.
И двамата са обвинени в предумишлено убийство. Взета им е мярка "задържане под стража" за 72 часа, като ще бъде поискан постоянен арест за Иванчев и Димитров.
Зам. главният прокурор Борислав Сарафов също коментира причината за престрелката с думите: "очевидно става въпрос за място под слънцето, казано в житейския смисъл". Помощ в разследването е оказал и екип от върховни прокурори, работил по разкриване на тежки престъпления.
Цацаров и заместниците му пристигнаха в Бургас преди ден заради престрелката и други знакови дела в региона. Върховните прокурори са обсъдили с местното ръководство на МВР и БОП неизвършени до момента действия. Разследването е ангажирало значителен ресурс от 10 разследващи полицаи, 25 оперативни работници от МВР, 15 експерти. До момента са извършени 15 огледа на местопроизшествието, разпитани са 84 свидетели, 10 са обиските, претърсванията и изземванията са 7. Назначени са и 37 експертизи, шест от които вече са изготвени, уточни главният прокурор.

Норвежки казали, че Митьо не е хулиган

До момента срещу Митьо Очите и неговата група няма повдигнати обвинения, тъй като няма доказателства за хулиганско поведение от тяхна страна в нощта на инцидента със стрелбата в бирария "4 you" в Слънчев бряг. Това стана ясно по време на брифинга в Бургас на главния прокурор Сотир Цацаров и заместниците му.
На въпрос защо няма задържани от хората на Митьо Очите Борислав Сарафов заяви: "Към момента не са установени данни за извършено престъпление. Към момента категорично не са установени данни за така наречената група на Митьо Желязков за произведени от нейна страна изстрели от огнестрелни оръжия. Имаме изключително обективни свидетелски показания от чуждестранни туристи - норвежки и други скандинавски граждани, и не можем да се съмняваме в тяхната обективност". По думите му не са установени данни за обръщани маси и извършвани някакви хулигански действия от страна на влезлите в заведението хора на Митьо Очите. "Това са също обективни данни - показания от туристи в заведението. В заведението са влезли шестима от т.нар. група на Митьо Очите, включително самият той", обясниха от прокуратурата.
Обвинител номер 1 Сотир Цацаров допълни, че това не означава, че кръгът от обвиняеми лица, "независимо кой от коя страна на паркомястото стои", е приключен, защото разследването продължава.

Бъчварова обяви: Координационен център срещу гангстерите в Сънито

Данъчни, ДАНС и БОП дебнат под лупа курорта

Единен координационен център ще бори престъпността в Слънчев бряг и ще контролира всички проверки и акции, които се изпълняват в момента там. Това съобщи на брифинг в Бургас МВР шефът Румяна Бъчварова. "Този център ще следи процеса на икономическите, финансови и полицейски проверки, които се извършват, и бъдещите планирани, които ще продължат до края на туристическия сезон. В новото звено, което тепърва предстои да се формира, ще участват служители на основните институции, ангажирани с проверките в Слънчев бряг", коментира вътрешният министър. И отсече: "Очакваме да създадем усещането, че наистина държавата присъства тук, с което гражданите и туристите да се чувстват по-сигурни. Да знаят, че някой се грижи правилата да бъдат спазвани". Бъчварова очаква добри резултати от работата на общия координационен център. Главният секретар на МВР Георги Костов уточни, че в новосформираното звено ще работят съвместно представители на ДАНС, БОП, НАП, местното полицейско управление. Начело на структурата ще застане служител от Национална служба "Полиция", който ще бъде командирован в курорта.
Министър Бъчварова бе категорична, че изобщо не може да се говори за политически чадър над Митьо Очите и криминалните групировки в региона. "Разпоредила съм проверки, но и сега мога да кажа, съдейки от информацията, с която разполагаме, че такъв чадър на политическо ниво или на по-високо ниво няма. Това не означава, че не може да има индивидуални случаи, като всеки от тях трябва да се анализира и разследва и това ние ще го направим. Към всеки, който нарушава закона и извършва престъпление, ще бъдем еднакво безкомпромисни", закани се министър Бъчварова.
От МВР настояват да бъде въведен пропускателен режим под контрола на полицията в Слънчев бряг. Идеята вече е сведена до знанието на ръководството на курорта и в момента двете страни преговарят. Очаква се до седмица МВР и "Слънчев бряг" АД да подпишат и официално споразумение, с което униформени полицаи да поемат охраната на контролно-пропускателния режим. Такъв има и в момента, но той е поверен на частна фирма. С подготвената промяна всички подстъпи и изходи към курорта, както и КПП-тата ще бъдат завардени денонощно от униформени полицаи. Служителите на МВР ще следят кой влиза и излиза, ще бъдат наблюдавани стриктно потоците от коли и стоки, които влизат в курортния комплекс. "Ще се следи кой какво вкарва, какъв е произходът на стоките, имат ли платени данъци, акцизи и т.н.", обясни главният секретар Георги Костов.
Освен това полицията започва да следи под лупа и така наречените бар кролове, които организират групови посещения на туристи по дискотеките. Организаторите на подобни мероприятия занапред ще предоставят предварително списъци с лицата, участващи в алкохолните турове, а МВР ще следи дали сред тях има непълнолетни.

Прегледаха делата на Перата и убит афганистанец

Двудневната визита на главния прокурор Сотир Цацаров и двамата му заместници в Бургаско е била свързана не само с престрелката в Слънчев бряг, но и с нашумели знакови дела с по-висока правна сложност. Едно от тях е разследването на застреляния край Средец афганистански гражданин от граничен полицай при опит да бъде арестувана група бежанци. Забавянето там се дължало на затруднения, свързани с реализиране на правата на пострадалите в лицето на роднините на загиналия бежанец. Цацаров уточни, че по разследването до момента няма повдигнато обвинение, а граничният полицай е разпитван само в качеството на свидетел.
Опитът за въоръжен грабеж на инкасо автомобил, случил се отново в Средец, при който загина един от нападателите, също е във висящо положение, разследването буксува, защото разследващият полицай все още не е взел ДНК материал за анализ, въпреки че има разрешение за това от 6 април. Друго знаково дело, попаднало в полезрението на главния прокурор, е това срещу Петър Низамов-Перата. Обвинителният акт по него се очаква да бъде внесен в съда до 19 юли.

Видеозаписите от камерите на бирарията изчезнали

Има данни, че записи от камери, запечатали ситуацията вътре в бирария "4 you" вечерта на 8 юни, са изчезнали. Това стана ясно в Бургаския апелативен съд по време на мярката за неотклонение на 31-годишния Тодор Славов, който е обвинен за убийството на един от гардовете на Митьо Очите - Александър Алексиев - Сашо Водолаза.
Славов бе задържан веднага след престрелката в Слънчев бряг. Данните за липсващо ди ви ар устройство от ресторанта изнесе представителят на Апелативната прокуратура. Според двама свидетели управителят на заведението Николай Иванов прибрал устройството в квартирата си, но на следващия ден то било изчезнало. Според двамата защитници на Славов обаче камери е имало само в ресторанта на заведението. Адвокатите Димо Гочев и Иван Ангелов отново пледираха, че клиентът им Тодор Славов е стрелял в условията на неизбежна отбрана. Самият задържан заяви пред съда: "Ако тръгнат към вас 30 въоръжени начело с Очите, вие какво ще направите?".
Защитата на Славов припомни, че обвиненият за убийството на Водолаза притежава законен пистолет от 7 г., няма криминални прояви и не е осъждан. След инцидента в Слънчев бряг той е позвънил на тел. 112, изчакал е пристигането на полицията и заявил, че има оръжие. Славов поиска домашен арест, тъй като в Бургаския арест се чувствал застрашен, но магистратите го оставиха зад решетките.

Обвинението за Сарафово - до 15 юли

Разследването по бомбения атентат на бургаското летище Сарафово е на финал и до 15 юли обвинителният акт ще бъде внесен в спецсъда, стана ясно след посещение на главния прокурор Сотир Цацаров в Бургас. "Всички действия по разследването на терористичния акт са приключили. Основна причина за забавянето е реализирането на правата на пострадалите израелски граждани", каза обвинител №1.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе