Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

По следите на Апостола

По следите на АпостолаС панихида, отслужена в храм „Св. Иван Рилски“, и поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Апостола в центъра на Търговище десетки граждани отбелязаха 145 години от гибелта на Васил Левски. Ученици от Второ средно  училище „Проф. Никола Маринов“ изнесоха музикално-поетичната композиция „Следите на Апостола“. По повод годишнината общественичката Нели Анастасова заяви, че Левски е наш пример. "Трябва добре да помним какво той е направил за тази голяма дума свобода. Свобода за народа и свобода за всички хора", посочи тя. "Самият Левски е не само знаме и кауза за България, той е безсмъртен. За мен Левски е всичко най-добро, което е родила България", заяви журналистът Радослав Черкезов.
"Делото на Апостола на свободата е урок за демократични идеи". Това каза в словото си кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов по време на днешната възпоменателна проява пред паметника на Васил Левски в града по случай 145-тата годишнина от гибелта на великия българин. "Уроците на Дякона са уроци за съвремието, без значение колко далеч във времето са създадени", подчерта Найденов. Тържествената церемония бе организирана от Силистренската община, общинския комитет "Васил Левски" и общинския клуб "Христо Ботйов". Почетният караул бе от клуб "Родолюбие".
Жителите на Дулово почетоха 145-тата годишнина от гибелта на Апостола. Възпитаници на Детската градина „МИР“ рецитираха стихове за Левски, а поетична композиция, посветена на Апостола, изпълниха  ученици от СУ “Васил Левски“. В знак на почит пред паметника в центъра на града бяха поднесени венци и цветя от кмета на общината д-р Юксел Ахмед, деца и ученици, от името на общинската админитстрация, общинския съвет, неправителствени организации, учебни заведения и политически партии. Всички преклониха глави в минута мълчание в памет на Апостола на свободата.
В СУ "Васил Левски" в Русе се състоя възпоменателна церемония за отбелязване 145 години от гибелта на Апостола. Сред гостите на събитието бяха народният представител Пенчо Милков, началникът на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Русе Сашо Щерев, общински съветници, преподаватели, родители и ученици. Представена беше програма, посветена на Апостола. Церемонията завърши със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски – патрон на училището.
Патронен празник отбеляза на ДГ “Васил Левски“ в Разград. Гости на тържеството бяха кметът д-р Валентин Василев и неговият екип, представители на областната управа, на РУО и ОУ “Васил Левски“ - Разград. Стихове и песни, посветени на Васил Левски, представиха малчуганите от четвърта подготвителна група. Поздрав за празника си децата получиха от трима пораснали възпитаници на ДГ “Васил Левски“, вече ученици в ОУ “Никола Икономов“. В детската градина се обучават 102 деца, като през тази година тя навършва 45 години от създаването си.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе