Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Протести след обявяването на новата конституция в Египет

Протести след обявяването на новата конституция в Египет

Кайро. Сблъсъци избухнаха в Кайро в неделя между жители на Кайро и силите на реда след като полицай уби студент, съобщиха офицери от службите за сигурност, цитирани от АФП.

Студентът бе застрелян от полицай след свада между двамата мъже, чиито коли са се сблъскали в квартал Амирия в северната част на египетската столица.

Жители от квартала, в който живеел студентът, обградили полицейското управление и започнали сблъсъци. Имало е и изстрели.

Полицейското насилие изигра ролята на катализатор за бунта срещу режима на Хосни Мубарак, който падна през февруари 2011 г. след 18-дневна народна мобилизация. Смъртта на младият мъж Халед Саид, пребит до смърт от полицията през юни 2010 г., се смята за една от искрите, които запалиха революцията.

Студент бе убит при протест на ислямисти в университета в Кайро и на 28 ноември. Нов противоречив закон дава право на действия на силите на реда в Египет да разпръсват със сила всички протести, които не са получили одобрението на властите.

След свалянето и арестуването на бившия президент на 3 юли негови привърженици призовават почти ежедневно за протести. При репресиите срещу тях до момента са загинали около 1000 души.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе