Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕК слага Европейска гранична и брегова охрана у нас

ЕК слага Европейска гранична и брегова охрана у нас

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев поиска сигурност на външните граници на България и по-конкретно границата на Черно море и тази с Турция

Европейската комисия потвърди официално, че България ще бъде част от новата Европейска гранична и брегова охрана. Това стана в отговор на писмен въпрос, изпратен от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, в който той изиска ЕК да изясни дали предложението за службата ще се прилага за всички държави-членки на ЕС или единствено за тези от Шенгенското пространство, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

В отговора ЕК обяснява, че регламентът относно Европейската гранична и брегова охрана ще се прилага спрямо тези външни граници, по отношение на които се прилагат разпоредбите от дял II от Кодекса на Шенгенските граници, а тези разпоредби се прилагат за България. С други думи, регламентът за новата служба също ще се прилага спрямо България, въпреки че страната не е част от Шенгенското пространство.

В момента ситуацията е абсолютно същата и с Агенцията за защита на европейските граници Frontex, която има разположена мисия на българо-турската граница.

Емил Радев от ГЕРБ поиска също така гаранции от ЕК, че Европейската гранична и брегова охрана ще се намеси в случай на необходимост, за да обезпечи сигурността на външните граници на България и по-конкретно границата на Черно море и тази с Турция.

В отговор, от Комисия отбелязват, че понастоящем България е държава-членка, която е домакин на съвместната операция на Frontex „Гъвкави оперативни дейности сухоземни граници" и участва в други оперативни дейности на Агенцията. България също може да се възползва от други дейности на Frontex, като например анализ на риска и обучение. В писмения си отговор, от ЕК отбелязват изрично, че в новия регламент това не се променя.

В заключение от ЕК уверяват Емил Радев, че Европейската агенция за гранична и брегова охрана ще може да се намесва при необходимост, за да допринася за гарантиране на сигурността на външните граници на България. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе