Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕК слага детектори пред летищата

ЕК слага детектори пред летищата

Европейската комисия обмисля въвеждането на контрол за сигурност, който трябва да се извършва още преди влизане в сградите на летищата. "Това има смисъл, защото тогава всички посетители на летищата ще подлежат на мерки за сигурност още преди влизането им в терминалите", поясняват запознати с дискусиите източници, цитирани от германския в. "Ди Велт".
"Мерките за сигурност извън сградата на терминала ще доведат до неудобства и разходи, но те могат да имат положителен ефект върху сигурността и са осъществими", казва източник на медията.

Еврокомисията възнамерява да използва опита и подобните вече успешни мерки, въведени на летище "Домодедово" в Москва след самоубийствения атентат там през 2011 г.

За разлика от летищата обаче метрото е много по-трудно за защита. "Нулев риск в метрото е невъзможен за постигане", казват източници от ЕК.

Младоженец в кома, булката в неизвестност

Младо германско семейство е сред жертвите на атентата на летище "Завентем" във вторник, съобщи в. "Билд". 29-годишната Дженифър и 30-годишният й съпруг Ларс се оженили преди година и трябвало да пътуват на екскурзия в Ню Йорк. Жената е в неизвестност, а съпругът й е в кома.

150 души от пострадалите 300 още са в болница, като 61 от тях са в тежко състояние под интензивни грижи, съобщиха вчера белгийските власти. Четирима души все още са неидентифицирани. Не се съобщава докъде е стигнало разпознаването на загиналите, а десетки още се издирват от близките си чрез социалните мрежи. При атентатите са загинали и пострадали хора от общо 40 националности.

Сред тези, които не са се свързали с близките си, е 24-годишната Сабрина Фазал, която отивала на училище с метрото по времето на атаките. Фитнес инструкторката Лубна Лафкири също се издирваше. В неизвестност са и служители на американското правителство и техни близки, признаха от Държавния департамент на САЩ.

Като вероятно четвърта жертва бе назована 51-годишната служителка на летището Фабиен Ванстеенкисте. Тя тъкмо била свършила смяната си, когато избухнали взривовете. Семейството й споделя, че е "наясно със ситуацията". Смъртта на жената не е официално потвърдена и още се води изчезнала.

Ранената жена в жълто
е индийска стюардеса

40-годишната майка на две деца трябвало да лети за САЩ

Жената с окървавеното лице и жълтото сако от снимката от летището в Брюксел е индийска стюардеса, съобщиха британските медии. Кадърът с уплашената жена стана една от емблемите на атентатите в Брюксел.

Героинята на снимката е 40-годишната индийска стюардеса Нидхи Чапхекар, която трябвало да лети същия ден за Нюарк, САЩ. Тя е майка на две деца в Мумбай. На летището била със своя колежка от компания "Джет еъруейс", която също пострадала при атентата, но е жива.

Близките на Чапхекар разказаха, че от снимката научили, че е жива. През целия ден във вторник не успели да се свържат с нея, но поне знаели, че не е загинала при атаките.

Кадърът е заснет от грузинската репортерка Кетеван Кардава, която пътувала за Женева, за да отрази разговори между Грузия и Русия. "Тя беше в шок, безмълвна. Не плачеше, не викаше. Просто гледаше уплашено", разказва журналистката.
Друг герой от зловещите снимки е бившият баскетболист Себастиен Белин, който бе заснет да лежи на терминала в локва кръв. Той разказва, че ударната вълна подхвърлила тялото му като възглавница. "Моите 115 кг бяха изхвърлени като възглавница от пера. Но през цялото време си казвах, че ще се справя. Не исках дъщерите ми да растат без баща", разказва мъжът, който почти е загубил единия си крак.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе