Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Скопие отхвърли искането за сваляне на президента

Скопие отхвърли искането за сваляне на президента

Македонският парламент отхвърли предложението за импийчмънт на президента Георге Иванов, съобщават МИА и БГНЕС.

До решението се стигна след 5-дневни дебати. Предложението на опозиционната СДСМ беше отхвърлено с 47 гласа „против", 35 „за" и без въздържали се. Мярката не беше подкрепена от управляващата ВМРО-ДПМНЕ, която е политическата сила, издигнала Иванов.

Социалдемократите предложиха процедурата заради решението на Иванов в началото на април да прекрати всички разследвания срещу политици в страната. Държавният глава тогава заяви, че търси стабилност в страната преди провеждането на предварителни парламентарни избори на 5 юни. Вотът беше част от мерките за излизане от продължаващата над 1 година политическа криза в западната ни съседка. Изборите обаче бяха бойкотирани от СДСМ, според които в страната няма условия за провеждане на честен вот. Според предварителните прогнози ВМРО-ДПМНЕ щеше отново да спечели политическо мнозинство.

След бойкота на СДСМ, към който се присъединиха и 2-те партии на албанското малцинство, изборите бяха отменени, а досегашният парламент свикан отново. По-рано този месец Иванов напълно отмени наложената от него амнистия. Опозиционните представители обосноваха искането си за импийчмънт с мнението, че президентът е нарушил закона с първоначалните си действия.

Според Иванов и ВМРО-ДПМНЕ това не е вярно. Амнистията на Иванов предизвика нови протести в страната, подкрепени от СДСМ, които прераснаха в движението „Шарена революция". Движението все още е активно, въпреки че на практика бяха изпълнени първоначалните му искания за отмяна на изборите на 5 юни и възстановяване на разследванията срещу политиците.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе