Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Нанков: Ситуацията по пътищата в страната след снеговалежа е овладяна

Нанков: Ситуацията по пътищата в страната след снеговалежа е овладяна

Ситуацията по пътищата в страната след снеговалежа е овладяна. Това каза в предаването "Хора, пътища, автомобили" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков:

Факт, зимата е сравнително мека, но усилията, които полагат колегите от Агенция "Пътна инфраструктура" и пътноподдържащите фирми, мисля, че дават резултати. Ситуацията е овладяна с политиката, която провеждаме не само тази година, а и миналата. Затварянето на отделни отсечки, тогава, когато имаме наистина тежка и кризисна ситуация, за да може по-ефективно, по-бързо да се извършва снегопочистването, се затваря за тежки автомобили, както снощи например прохода "Предела", Рожен, Петрохан, а и конкретни отсечки. Между другото, днес в Североизточна България, Шуменско основно, имахме затруднена обстановка, отново за по час, два бяха затваряни третокласни пътища в Шуменска област, второкласният път Силистра, Добричко, по половин час, но с единствената цел да се извърши качествено, бързо снегопочистване.


В рамките на 2022 година се очаква изграждането на скоростния път от Видин до Ботевград. Това каза Нанков по повод протестите с искания за изграждането на тунел под "Петрохан":

Трета седмица сме свидетели на тези протести, но пък в рамките вече на почти втора година като подготвителни дейности сме наистина в изключително напреднала, динамична фаза на подготовка на проект. В случая сме единомишленици и имаме една и съща цел - максимално бързо реализиране на скоростния път от Видин до Ботевград. То ще се извършва на етапи, като първият етап ще стартираме с най-тежкия, най-натоварения и кризисен участък Ботевград-Мездра - 33 км, разделени на две отсечки - пет пътни възела, тежък участък. Отделно от това, още малко, над 50 км, в участъка Видин-Руженци - там също ще стартираме с тръжните процедури с избор на строител. Тунел под Петрохан е една стара идея, която съм убеден, че нейната реализация в дългосрочен план е изключително важна. В момента сме възложили и ще разработим предпроектните проучвания - геоложки проучвания, остойностяване, за да търсим източници на финансиране. Ако трябва да сме обективни, за осем до девет години една идея да се реализира.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе