Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Силистренци отбелязаха 70 години от Дравската епопея

Силистренци отбелязаха 70 години от Дравската епопея

70-годишнина от Дравската епопея отбелязаха силистренци днес. Това е отбранителна операция на българската армия при река Драва през Втората световна война, в която са участвали и бойци от 31-ви силистренски пехотен полк, създаден преди 111 години.
Отслужена бе панихида, а ръководители на града и областта, представители на политически и граждански формации, живи ветерани от войната и граждани поднесоха цветя пред паметника на полка, издигнат преди 30 години. През Втората световна война са загинали 562 войници и офицери от Силистренска област. Само в сраженията при Драва на 10 март са живота си са загубили 137 бойци от полка.
В Крайдунавска Добруджа се тачи паметта на загиналите за свободата и независимостта на България - в района има около 40 войнишки паметници. В Силистра близо до паметника на 31-ви силистренски пехотен полк ще бъде изградена и Стена на славата. В списъка за мемориала са записани не само силистренци, но и войници от различни области - Варна, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и други райони.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе