Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В Силистренско отбелязват Световния ден за възпоменание за жертвите от ПТП

В Силистренско отбелязват Световния ден за възпоменание за жертвите от ПТП

Панихида в памет на жертвите на пътно-транспортни произшествия бе отслужена в катедралния храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел” в Силистра.
През седмицата в Крайдунавска Добруджа имаше и други прояви за Световния ден за възпоменание за жертвите от ПТП.
В Силистра акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване организираха Регионалната здравна инспекция, Силистренската община, Превантивно-информационният център, Българският младежки червен кръст, Ученическият парламент, Екоклуб „Пеликан“ и Отделението по трансфузионна хематология към „МБАЛ-Силистра“ АД.
В централната част на Силистра бяха разпространявани информационни материали за безопасността на движението. В рамките на кампанията над 400 ученици от четвъртите класове на училищата в града и майки с деца получиха светлоотразителни аксесоари „Пази детето”. В училищата бе представена информация за пътно-транспортните произшествия от началото на годината.

Членове на Българския младежки червен кръст в  Дулово и служители от полицията раздаваха листовки с превантивни съвети на водачите на моторни превозни средства. Акцията е проведена в районите на десетте общински училища и местната професионална гимназия.

В община Тутракан в СОУ „Христо Ботев” с учениците от началния курс са проведени демонстрацията „Как да пресичаме безопасно“ и дискусията „Опасностите на пътя“, а по-големите ученици са участвали в конкурс за постер и колаж. В СОУ „Йордан Йовков” всеки последен час от седмицата завършва с петминутка „Аз се движа безопасно”. Имало е беседи пред първокласниците със служители на КАТ на тема „Хората, които ми помагат”, при второкласниците – „Играем безопасно в дома“, а учениците от средния курс са аранжирали изложбата с рисунки, наречена  „Аз се движа безопасно”.
За родителите на децата от първи клас има контролен лист за оценка на условията за придвижване и опасностите по пътищата в общината.

В Алфатар на 21 ноември ще бъде отслужена заупокойна литургия за жертвите при пътно-транспортни произшествия.

Според статистиката на Областната дирекция на МВР в Силистра за десетте месеца на тази година са регистрирани 308 пътно-транспортни произшествия, при които има 14 загинали и 118 ранени граждани. Основните причини за катастрофите са движението с несъобразена скорост, навлизане в насрещната пътна лента, отнемането на предимство.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе