Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Забранено е движението на всички МПС в областите Силистра, Шумен, Варна, Разград и Русе

Забранено е движението на всички МПС в областите Силистра, Шумен, Варна, Разград и РусеНаложили сме забрана за движение на всички превозни средства в няколко области – Силистра, Шумен, Варна, Разград и Русе

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на брифинг във връзка с актуалната пътна обстановка

Има пълна забрана за движение на всички коли и на всички тежкотоварни превозни средства по абсолютно всички пътища от републиканската пътна мрежа. Причината е, освен силния снеговалеж, ураганният вятър, сериозните навявания и нулевата ,на места видимост на всички пътища в тези области,в които имаме пълно затваряне. Максималната видимост на някои от местата е10 метра.

„Току що издадохме разпореждане за пълно затваряне на цялото движение на участъка от АМ „Тракия от Карнобат до Бургас, както и на стария път I-6 от "Петолъчката" до Бургас, тъй като там също освен за обилния снеговалеж, който продължаваше цяла нощ, в момента има много силен вятър, много сериозни  навявания и видимостта е паднала под 10 метра“

Ниската видимост може да доведе до пътни инциденти и катастрофи, предупреди тя. Още снощи е въведена пълна забрана за движение на тежкотоварни превозни средства на територията на цялата страна.

От обяд нататък ще почнем поетапно да пускаме тежкотоварното движение единствено и само по направлението от София към Кулата, Гърция. Това ще е единственото направление, по което ще можем да пуснем тежкотоварен трафик. На всички останали места на територията на цялата страна ще остане пълната забрана за ТИР-ове.

Заради паднали лавини е затворен прохода „Петрохан“. Обиколният маршрут е по АМ „Хемус“ и през Ботевград, Мездра, Монтана“, уточни Павлова.  В планинските райони автомобилите трябва да бъдат оборудвани и с вериги.

Видимостта на АМ "Хемус" също е малка, предупреди Павлова и призова хората да шофират с максимум 40 км / ч. Затворен е участъкът от АМ "Хемус" от Шумен до Варна, както и пътят Варна- Добрич.

„Затваряме автомагистрала „Хемус“ в участъка от Шумен до Варна, както и пътя Варна – Добрич и за леките коли. Ще бъде затворена докато не намалее вятъра и не спрат навяванията“, обясни още тя.

Отворени са Проходът на републиката, Ришки проход, Хаинбоаз и Шипка. Отворени са пътищата към курортите през Предела и Превала, но отново само за леки коли..

Откакто са въведени забраните няма нарушители, пътни инциденти и затворени участъци заради аварирали, допълни Павлова

Началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски  препоръча колите да се движат с ниска скорост зад снегорините, а не да се опитват да ги изпреварват, което създава риск от запушване на пътя и затваряне на цели участъци. Рановски призова водачите да се движат с автомобили подготвени за зимни условия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе