Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Нумизматична изложба "Монетите на скитските крале" ще бъде открита в Регионалния исторически музей в Силистра

Нумизматична изложба

Нумизматична изложба "Монетите на скитските крале" ще бъде открита днес в Регионалния исторически музей в Силистра. Според специалистите това е най-значимата научна колекция от скитски монети в света.

Експонатите са от фонда на Русенския нумизматичен музей. Колекцията е събирана години наред от основателите на музея братя Бобокови. Тя включва около 500 екземпляра и дава цялостна представа за всички монетни типове и номинали, сечени от скитските царе в Добруджа.

Монетосеченето на скитските царе е едно от най-загадъчните в западнопонтийския ареал. Интересът на учени и колекционери към него е огромен. Според организаторите изложбата е необикновена и новаторска не само за българското музейно дело. Тя е реализирана с качествено нов тип мобилни витрини, конструирани специално за експониране на монети и снабдени с компютър, монитор, лупа и постамент. Така посетителят може да разгледа детайлно през лупа всяка монета и да разчете всички необходими данни, като описание на изображенията, размери и тегло.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе