Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Силистра - архитектурен резерват на 1900 години

Силистра - архитектурен резерват на 1900 годиниДве трети от град Силистра е архитектурен резерват. Това е може би единственият град в България, където животът не е прекъсвал от Античността до днес и де факто съвременният град е построен върху античния и средновековния град. Това заяви Маргарита Миланова от Етнографски музей към Регионален исторически музей - Силистра, която беше гост в неделното “Радиокафе”.

Тя разказа, че и през античността и през средновековието градът е бил важен стратегически център. Дори след създаването на Дунавска България през 681 г. това е бил единственият античен град, който се възражда, т.е. на базата на крепостните стени се дострояват средновековните стени.

По време на Първата българска държава градът е резиденция на българските ханове. Пред X век градът става патриаршески център. След това през XI, XII век е столица на Подунавието. Историята на града е на повече от 1900 години, а музеят тази година става на 120 години. Това е един от най-старите музеи в страната.

Фондовете на музея имат над 40 хил. експонати и в музея, чрез различни експозиции и изложби се стараят да покажат това, което притежават. Гостите на града могат да разгледат архитектурно–археологическия резерват Дуросторум – Дръстър, където са основите на патриаршеската църква.

Етнографският музей в Силистра е третият създаден такъв музей след София и Пловдив. В етнографско отношение Добруджа е умален модел на половин България, разказа още Миланова.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе