Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Жълт код за силен вятър и сняг обявен в 15 области

Жълт код за силен вятър и сняг обявен в 15 области

Жълт код за силен вятър и валежи от сняг обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Предупреждаващият код "Жълто" за потенциално опасно време е в сила за 15 области на Североизточна, Югоизточна България и Черноморието. В областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна ще духа силен вятър от север-североизток, ще вали сняг и ще има условия за навявания и преспи. В Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали ще духа умерен и силен вятър от север-североизток, ще вали сняг, очаквани количества до около 20 л/кв.м и ще има условия за навявания и преспи. В Бургаска област ще духа силен вятър от север-североизток. Вълнението на морето ще е около 4 бала. Ще има валежи от дъжд и сняг, очаквани количества предимно между 15 и 20 л/кв.м.

В останала част от страната няма очаквани опасни явления.

Днес ще продължи да духа умерен и силен североизточен вятър и с него ще нахлува по-студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи, предимно от сняг. Ще се образува снежна покривка и на места в източната половина от страната ще има условия за преспи и навявания. Температурите ще се понижават и ще бъдат без съществен дневен ход – между минус 1° и 4°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, оставайки по-високо от средното за март.

В планините ще бъде облачно, ветровито, с валежи от сняг. Ще духа силен, по високите части и бурен североизточен вятър. Температурите почти през целия ден ще са: на височина 1200 метра - около минус 4°, на 2000 метра – около минус 8°.

Над Черноморието валежите ще са от дъжд и сняг; ще е и доста ветровито. Ще духа силен, временно и бурен североизточен вятър. Температурите ще са без съществен дневен ход и максималните ще са между 2° и 4°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще е 4-5 бала.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе