Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Жълт код за силен вятър в 13 области, на Рожен снегът е 20 см

Жълт код за силен вятър в 13 области, на Рожен снегът е 20 см

Обстановката в страната не е усложнена заради снеговалежа тази нощ. В момента сняг вали в 12 области, в повечето вали слабо.

20 см е снежната покривка на Рожен. През изминалата нощ в Смолянска област на места валеше слабо, на други обаче снеговалежът бе обилен. По данни на Областното пътно управление в различните части на региона снегът е от 1 см до 20 см. В Смолян снегът е около 2 см. 

Всички пътища в Смолянска област са почистени и обработени, уверяват от пътното управление. Въведени са временни ограничения за движение на товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен, по пътя Девин - Михалково и Батак - Доспат.

Синоптиците предупреждават днес за силен вятър в област Сливен, където е издаден предупредителен оранжев код. 

Ще духа силен и бурен северен вятър със средна скорост 20-25 м/сек. и пориви до 34 м/сек. При този код хората трябва да бъдат готови за повече проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са смущения в електроснабдяването.

В 13 области е в сила жълт код за опасни явления. Силен до бурен вятър се очаква в Югозападна, Югоизточна и Североизточна България, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. 

Областите, за които е в сила жълтият код са: Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Ямбол, Хасково, Бургас, Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Силистра и Добрич. В тези области ще духа силен север-северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек. Жълтият код означава, че има потенциална опасност и повишена вероятност за опасни метеорологични явления, като са възможни и щети.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе