Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Щурм и надлъгване в Източна Украйна (ОБЗОР)

Щурм и надлъгване в Източна Украйна (ОБЗОР)

Киев. Украинската армия, която в нощта срещу неделя щурмува пост на опълченците край град Соледар, Донецка област, отстъпи позициите си, съобщи РИА Новости.

Край блокадата, издигната на пътя към мина "Володарский", на 10 км от града, били спуснати 15 десантчика, твърдят очевидци. В този момент на поста дежурили четирима невъоръжени. След като ранили един опълченец, военните пленили други двама. Единият от тях успял да избяга на път за вертолета, а още двама се скрили. След това към мястото започнали да се стичат местни миньори, които подкрепят идеята за федерализацията на Украйна. Те били въоръжени с лопати, тръби и железни пръти. Като ги видели десантчиците, произвели няколко предупредителни изстрели, качили се във вертолета и той отлетял.

В мината още от съветско време се съхранява голям брой оръжие, останало от Първата и Втората световна война. Според някои данни там може да има около 3 млн. единици оръжие. Задачата на блокадата била да не допусне Националната гвардия да завземе складовете.

По непотвърдена информация при щурма загинали хора, съобщава ИТАР-ТАСС. Само един опълченец оживял, останалите загинали. Твърди се, че един десантчик е убит, а друг - пленен.

В същото време в Славянск бяха задържани трима офицери от спецслужбите на Украйна. Това са майор Сергей Потьомски, кап. Евгени Верински и подполк. Ростислев Кияшко. Тримата са офицери от частите със специално предназначение "Алфа" на украинската служба за сигурност. Те били пленени в Краматорск по пътя към Горловка и имали задача да заловят лице, "смятано от Киев за лидер на проруските опълченци в Горловка".

Лидерът на сепаратистите, държащи група международни наблюдатели в град Славянск, пък съобщи, че ще преговаря с ОССЕ за размяната им с държаните от Киев проруски активисти. "Ние не сме пленници, а гости на кмета Пономарьов и сме под негова охрана. Той е човек на честта", каза ръководителят на военната мисия на ОСС полковник Аксел Шнайдер пред журналисти.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе