Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Щурм и барикади за властта в Украйна

Щурм и барикади за властта в Украйна

Киев. Протестиращи украински опозиционери окупираха сградите на областните администрации в няколко града в западната част на страната.

В Лвов, смятан за бастион на националистите, 200 демонстранти прекарали нощта в централата на областната администрация и принудили назначения от президента Виктор Янукович областен управител Олег Сало да подаде оставка. Окупирани са и сградите на областните администрации в Ровно, Тернопил и Хмелницки. В Черкаси полицията прогони демонстрантите, които бяха превзели областната административна сграда предишната вечер. Арестувани са около 50 души. В петък сутринта около 500 демонстранти щурмуваха и сградата на областната управа в Черновци. При сблъсъците е пострадал председателят на областния съвет Михаил Гайничер. През нощта група участници в протестите окупираха и министерството на аграрната политика и прехраната в Киев, като охраната не оказа съпротива. На стената край входа бе изписан надпис "Десният сектор" - името на групировка, която постоянно се конфронтира с милицията. Според Олександър Данилюк, участвал в превземането на сградата, там ще се разположи група, която "ще изпълнява функциите на въоръжени сили", посочва ИТАР-ТАСС.

В Киев пък цари затишие пред буря, коментират местните медии. Шансът за прекратяване на уличните протести и боеве се появи след тежки преговори между Янукович и опозицията, които приключиха в ранните часове в петък. Срещата продължи над 4 часа, като през това време протестиращите останаха по площадите в Киев, строяха барикади и се готвеха за схватки с органите на реда, но до насилие не се стигна.

След срещата Арсений Яценюк, един от водачите на опозицията, заяви, че има голям шанс да бъде сложен край на кръвопролитията. Лидерът на УДАР Виталий Кличко обаче заяви, че срещата не е донесла някакъв голям резултат. Ройтерс съобщава, позовавайки се на непотвърдени информации, че според Кличко президентът обещал да освободи всички задържани от полицията при сегашните размирици. Стана ясно още, че на 28 януари ще има извънредно заседание на Върховната Рада, на което ще се обсъди и евентуална оставка на правителството на Микола Азаров. Самият премиер обяви, че е готов с оставката, ако парламентът гласува за това.

Янукович пък проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата обсъдили въпроса за намиране на мирно решение на политическата криза и път за стабилизиране на ситуацията в Украйна". По-късно Янукович обеща идната седмица да направи промени в правителството.

Москва и Брюксел подготвят санкции

На фона на продължаващите сблъсъци в Киев европейските лидери разглеждат възможността за въвеждане на санкции срещу Украйна, а Русия плаши с прекратяване на финансирането, съобщи Нюз.ру, като се позова на "Уолстрийт джърнъл".
Високопоставен източник от ЕС е казал пред изданието, че европейските санкции предвиждат замразяване активите и забрана за пътуване на Европа за чиновниците, участвали в репресиите. Обсъждана е възможността за официално прекратяване на търговските преговори, както и анулиране на планираната за пролетта среща на върха ЕС-Украйна.

В същото време в руската Дума постъпи предложение за отказване от споразумението между президентите Виктор Янукович и Владимир Путин и спиране на финансирането за Украйна. Обмисля се също и обявяването на лидерите на Евромайдана за персона нон грата.

Милицията се извинява за бой над гол в снега

Украинските власти се извиниха, след като в интернет беше качено видео, на което се вижда как милиционери малтретират разсъблечен мъж насред снега. "Министерството на вътрешните работи поднася извиненията си за недопустимите действия на хората в униформи от видеото, показващо разголения човек", се казва в изявление на ведомството. Започнало е разследване, за да се установят мястото и моментът, в който са били заснети кадрите.

Клипът беше качен първо в Youtube и после се завъртя в опозиционните медии. На него се вижда гол човек, воден към милиционерски микробус от милиционери, облечени в униформите на звеното за борба с безредиците, някои от които с каски и качулки, въоръжени с палки. Преди да бъде качен в микробуса, мъжът е заставен от милиционерите да спре и те го карат да позира с лопата в ръка пред камерата на мобилен телефон редом с член на специалните сили с качулка. Последният държи мъжа за врата и го удря там. По тялото на мъжа се виждат и следи от удари.

Дейни протестиращи изчезват мистериозно

Активен участник в украинските протести срещу президента Виктор Янукович от два дни е изчезнал безследно, предаде АФП. Това буди сериозни притеснения, тъй като в сряда край Киев бе открит трупът на друг активист, отвлечен по-рано, коментира агенцията.

Изчезналият е 35-годишният Дмитро Булатов. Той е един от водачите на т. нар. Автомайдан - движение на протестиращи шофьори, организирал зрелищни акции пред извънградската резиденция на държавния глава, станала символ на корупцията.
Друг лидер на "Автомайдана" - Сергий Коба, избяга от Украйна и обясни чрез Фейсбук, че предпочита да работи за страната си като свободен човек, вместо да лежи 15 години в лагер.

В сряда в гора край Киев беше открит трупът на 50-годишния активист Юрий Вербицки - уважаван сеизмолог и проевропейски активист. Той бе с изпочупени ребра и следи от връзване по ръцете. Вербицки изчезна ден по-рано заедно със своя приятел Игор Луценко - опозиционен журналист и ключова фигура в протестите. В сряда, с посинено око и избит зъб, Луценко разказа, че Вербицки получил нараняване в областта на очите по време на сблъсъците с полицията. Когато отишли да потърсят помощ в местна болница, двамата били отвлечени от група неидентифицирани мъже. Луценко разказва, че бил бит, разпитван, каран да коленичи с торба на главата и да се моли при нещо като псевдоекзекуция. При разпитите непрекъснато го питали как функционира Евромайданът и кой го финансира.

Берлин и Париж привикват посланици

Берлин и Париж привикаха украинските посланици с настояване да бъде сложен край на употребата на сила срещу активистите, както и да отговарят на въпроси за убийството на петима души от силите за сигурност в Киев. Говорителят на германското федерално външно министерство Мартин Шефер заяви, че Берлин иска да се спре насилието и да се преразгледа законът за протестите. "Очакваме посланикът да предаде нашето съобщение незабавно на украинското правителствто", добави Шефер. Междувременно френският външен министър Лоран Фабиюс определи заповедта да се стреля по хора за недопустима. Фабиюс също разкрикитува наскоро одобрения закон срещу протестите и добави, че поддържа контакт с опозиционния лидер Виталий Кличко.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе