Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ще се разведе ли Саудитска Арабия с Русия?

Ще се разведе ли Саудитска Арабия с Русия?

 

Министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудивска Арабия принц Абдел Азис бин Салман Ал Сауд коментира сложните отношенията с Москва дни след историческото петролно споразумение, като отново ги нарече „семейни“, предава Bloomberg TV.

Водещият на предаването нарече обтегнатите отношения през последните няколко месеца до сделката като „ много неприятен развод“ между двете страни, но принцът каза: „ Не бих назовал така отношенията. Ние имаме разногласия, но така е във всяко семейство. И когато ги разрешим, семейството става по-силно. Ще ме извините, ако ви разочаровам, но ние не предвиждаме развод с Русия“.

Коментарът му идва две години след срещата на руския президент и краля на Саудитска Арабия, когато двамата обяви отношенията между двете страни за „вечния брак“. Преди месец обаче пукнатината в отношенията се разтвори след като Русия отказа да се споразумее за намаляване на добива на нефт, както искаха саудитите.

В крайна сметка в неделя на заседание на ОПЕК+ се постигна съгласие между 23 страни, които се съгласиха да се намалят месечните добиви на нефт за май и юни с 9,7 милиона барела в денонощие. Допълнително Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт се договориха да намалят количествата с още 2 милиона барела.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе