Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Европа ще има прокурор чак през 2020 г.

Европа ще има прокурор чак през 2020 г.

Службата на европейския прокурор (EPPO) ще започне работа през 2020 г., като проектобюджетът за 2019 г. за създаването ѝ е 4.9 млн. евро. Очаква се през следващите месеци да бъде назначена временна администрация, която да работи по изграждането на институцията, да разработи правила за избор на прокурори. Това стана ясно по време на конференция, която се проведе в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. В нея участие взеха министърът на правосъдието Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, правосъдният министър на Люксембург Феликс Браз, директорът на Дирекция „Правосъдие, основни права и гражданство на Европейската комисия" Франциско Фонсека Морильо и представители на Европейската комисия.

„България винаги е споделяла необходимостта от институционални мерки на европейско равнище за престъпленията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Затова от началото на преговорите по регламента последователно подкрепяхме създаването на Европейската прокуратура, за да бъде тя силна, независима и успешно работеща европейска институция. Отговорният политически ангажимент ни задължава да осигурим всички необходими условия за подбора и избирането на най-добрите кандидати за европейски главен прокурор и делегирани прокурори. Същевременно ще трябва да осигурим законодателни промени в националното си право, за да гарантираме гладкото действие на регламента. За да бъде Европейската прокуратура ефективна, е необходимо възможно най-голям брой държави членки да участват в регламента и затова полагаме непрекъснати усилия за добавяне на още държави към засиленото сътрудничество. Добрата новина е, че две от държавите, които в момента са извън това сътрудничество, заявиха желание за присъединяване по време на Българското председателство на Съвета на ЕС – Малта и Холандия", каза още министър Цачева и призова техният пример да се последва и от други държави.

Франциско Фонсека Морильо, директор на Дирекция „Правосъдие, основни права и гражданство" на Европейската комисия, обясни, че се очаква Европейската прокуратура да заработи в Люксембург на 1 ноември 2020 г. „Пътят, който извървяхме, беше дълъг и много труден. Но за да се осъществи тя, трябва да продължаваме да работим всички заедно. Вчера ми казаха една българска поговорка – „Сговорна дружина планина повдига", което означава, че трябва да си сътрудничим и да си имаме доверие. Ръка за ръка ще успеем да постигнем заедно своите европейски цели и да защитим интересите на ЕС и на всички европейски граждани", обясни той.

Главният прокурор Сотир Цацаров припомни, че е изминало много време от 2009 г., когато Лисабонският договор влезе в сила и чл. 86 от него стана основа за създаването на Европейска прокуратура. „Предстои изграждане на силна, ефективна и независима прокуратура и вярвам, че това ще бъде постигнато с общи усилия. Както каза Франциско Фонсека Морильо, „сговорна дружина планина повдига". Бих казал, че планината вече е повдигната и сега е време да я задържим в такова повдигнато положение", каза още главният прокурор.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе