Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кой ще наследи Меркел?

Кой ще наследи Меркел?

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан може да влезе в битката за канцлер и ако победи да бъде приемник на Ангела Меркел, пише Bild. Популярността му нарастна по време на пандемията и може да мисли за възход на кариерата си, твърдят източници на изданието.

През януари се очаква да се проведе отложения от есента Конгрес на християндемократите (ХДС), на който се очаква да се избере новия шеф на партията, който евентуално да стане кандидат за канцлер.

Досега са известни три от кандидатурите – бившият съперник на Меркел Фридрих Мерц, експертът по външна политика Норберт Рьотген и премиерът на западната провинция Северен Рейн Вестфалия Армин Лашет. Здравният министър Йенс Шпан по-рано е бил поддръжник на кандидатурата на Лашет, но в последната седмица е започнал да обсъжда със съпартийците си възможността да се включи в надпреварата.

Шпан ми даде да разбера, че е готов да бъде вдигната кандидатурата му за канцлер, твърди пред Bild източник от партията на Меркел. Декемврийското проучване на Bild и центърът Kantar показало, че популярността на Шпан се увеличава, а рейтинга му превишава този на Меркел.

Тъй като ХДС остава водеща политическа формация с подкрепа от около 35 процента, следващият председател на християндемократите има добри шансове да стане и канцлер. Въпреки това социологически проучвания сочат, че едно относително мнозинство от германците харесва за канцлер повече баварския министър-председател Маркус Зьодер от посестримия Християнсоциален съюз (ХСС), пише в анализ Дойче веле. Според медията независимо кой ще е претендентът за канцлерския пост, съюзът на ХДС и ХСС вероятно ще се нуждае от поне един коалиционен партньор, с когото да управлява след изборите. Настоящият – социалдемократите от ГСДП – не само се срива в проучванията, но и партията изглежда уморена след две коалиционни правителства под ръководството на Меркел.

В последното си новогодишно обръщение Ангела Меркел обяви, че няма да се бори повече за канцлер на Германия. Тя заема поста от 22 ноември 2005 година, когато стана първата жена-канцлер.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе