Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Турция ще купи 20 милиона дози китайска ваксина

Турция ще купи 20 милиона дози китайска ваксина

Експериментална ваксина, разработена от Китай, ще бъде тествана върху турски доброволци, съобщи Министерството на здравеопазването в Турция.

Около 1237 дози от ваксина вече са приложени на 726 здравни работници в третата фаза на изпитванията на ваксината и не са докладвани сериозни странични ефекти, се казва в изявление на министерството.

Този път инжекцията ще започне да се тества на обикновени граждани извън здравни специалисти. Хора на възраст между 18 и 59 години ще могат да кандидатстват за доброволчески участие в тестовете.

Кандидат-ваксината ще бъде тествана на общо 12 450 доброволци, съобщи министерството и добави, че тестовите опити ще се проведът в 25 центъра в 12-те провинции на страната.

Тестовете за редовни граждани ще започнат на 23 ноември, каза професор Мустафа Кемал Челен от университета Dice пред агенция Demirören.

Здравните работници, които са участвали в тестови опити, са образували антитела и ваксината е показала защита от 92 до 98 процента, каза Челен, ръководител на катедрата по инфекциозни болести в университета.

Турция ще подпише договор до дни за закупуване на най-малко 20 милиона дози от кандидат-ваксината от китайската Sinovac Biotech, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коча на 18 ноември, като добави, че Анкара също води преговори за закупуване на дози от ваксината Pfizer и BioNTech.

„Ще можем да набавим поне 10 милиона дози от китайската ваксина през декември. Искаме да увеличим този брой. Толкова ще бъде и през януари “, каза Коча.

Турция ще стане вторият купувач на китайската ваксина след Бразилия.

„Ако ваксината Pfizer и BioNTech получи лиценза си, Турция може да получи един милион дози от ваксината до края на годината. Преговаряме постепенно да достигнем до 25 милиона в рамките на една година, започвайки от януари “, обяви също Коча.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе