Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Птичи грип мори пеликаните в Сребърна, щамът е сред най-опасните, заразява и хора

Птичи грип мори пеликаните в Сребърна,  щамът е сред най-опасните, заразява и хора

На 24 март в резервата “Сребърна” бяха намерени 21 мъртви пеликани. СНИМКА: Булфото

НЕЗАБРАВКА КИРОВА

Ветеринари и служители на биосверния резерват “Сребърна” трябва да направят утре нов оглед в езерото заради съмнения за пореден смъртен случай на пеликан.

Преди дни бе установено, че заради птичи грип 21 пеликана в резервата умряха. Това са резултатите от изследвания, направени от лабораторията за екзотични и особено опасни инфекции в София, според директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Силистра д-р Себахтин Халид.

Телата на птиците бяха извадени на 24 март, след което бяха изпратени проби за изследване в софийска лаборатория.

Съгласно протоколите от изследванията в Националната референтна лаборатория за диагностика на инфлуенца по птиците и Нюкясълска болест изпратените два пеликана са показали наличие на високопатогенна инфлуенца А (грип) по птиците, а откритият щам на птичи грип е сред най-опасните - Н5N1.

Вирусът обаче не е опасен за хората, когато се спазва елементарна хигиена.

За птиците щамът

е високо рисков,

уточни д-р Халид. Той призова стопаните наоколо да бъдат отговорни, както и досега, по отношение на отчитане на заболеваемост и смъртност по птиците в дворовете си.

Според д-р Халид след направена аутопсия на други 4 от пеликаните е открито високо ниво на опаразитеност на птиците, което води до отслабване на имунитета. Това според него е причина да бъдат засегнати определен брой пеликани, а не всички птици.

Вече е издадена заповед, в която се определят мeрките, допълващи действащите от 30 януари т.г. във връзка с огнището на птичи грип в Бургас.

Създадени са 2 карантинни зони: 3-километрова - предпазна, обхващаща резервата и село Сребърна, и 10-километрова - наблюдавана, включваща селищата Айдемир, Ламбриново, Ветрен, Попина, Поляна и Ситово.

В тези две зони се забранява свободното движение на птици извън дворовете и се налага строг контрол в обектите за промишлено отглеждане на пернати. Забранява се също така търговията с птици и птичи продукти, включително и яйца, ловът на пернат дивеч, както и транспортирането на живи птици и тяхното разселване.

Въведено е ежедневно наблюдение на птиците в определените зони и най-вече в резервата “Сребърна”.

Отворени са и

денонощни телефонни

линии за сигнали

на гражданите в ОДБХ, като ангажимент на кметовете да уведомят жителите.

Забранява се и издаването на разрешителни за провеждане на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на област Силистра до вдигане на ограничителните мерки.

След заседание на Областната епизоотична комисия стана ясно, че карантината ще бъде свалена 30 дни след последния установен случай на птичи грип. Ветеринарите от общините Силистра и Ситово на практика се превръщат в подвижни лаборатории, тъй като им е разпоредено на ден да обикалят по няколко села, за да вземат проби.

Областният управител Стоян Бонев издаде заповед да се проведат заседания на общинските епизоотични комисии в двете общини.

Проверка в селото край резервата “Сребърна” показа, че служители на кметството заедно с ветеринарен специалист обикалят, за да предупреждават хората и да разясняват какви са мерките за предпазване. Извършва се и преброяване на пернатите.

Кокошките на 72-годишната баба Атанаска са в двора. Не ги е пускала навън, защото преди два месеца бе издадена заповед след случая с птичи грип в Бургас.

Жената не помни да са ѝ измирали птици. Не знае какво трябва да прави, ако има болна птица, но е категорична, че ще пита доктора.

Очаква за Великден на гости да ѝ дойдат децата и внуците от града и е решила да коли петела за празничната трапеза.

Успокои се, че опасност за нея и семейството ѝ няма, щом животното е минало термична обработка. Отглежда 18 кокошки и 35 пилета.

Нейният съселянин Ангел Гецов е работил 45 г. като животновъд. Спокоен е. Казва, че когато има епидемия, трябва дисциплина. Ако измрат птиците, ще си купи прасе, ако пък и то се поболее, тогава ще му мисли.

“Ще купуваме от магазина, стига да ни хареса”, казва Гецов. Неговите кокошки са в задния двор. Никога не ги е пускал на улицата.

Надява се, че

птичият грип няма да

стигне до курника му

И той чака празниците, за да сложи петела на масата. На въпрос защо точно петела е избрал, Ангел Гецов се усмихва: “Аз толкова години с една жена карам, а той с 12. Време му е вече.”

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе