Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Връх Шиша Пангма - един от най-опасните за катерене осемхилядници

Връх Шиша Пангма - един от най-опасните за катерене осемхилядници

Шиша Пангма е връх във Високите Хималаи на територията на Тибет, намира се на няколко километра от границата с Непал. Висок е 8027 м.

Върхът е наричан Джуджето, защото е най-ниският сред Осемхилядниците. Заема 14-то място в низходящата класация на върховете по височина. Шиша Пангма се намира на около 120 км северозападно от групата върхове Монт Еверест.

Дълги години върхът е известен като Госаинтан (бел.ред. Свято място), популярното сега наименование е тибетско, което в превод означава "Планина на пасищата". Върхът се намира върху огромен масив, покрит с вечни снегове и ледове. На северния му склон се намира изворът на река Арун от водосбора на река Ганг.

Върхът се счита за един от най-опасните за катерене осемхилядници, поради което е изкачен най-късно. Най-трудната отсечка е склонът между лагер 2 и лагер 3 - той е много стръмен. Първият лагер е на височина 6300 м. Вторият е на височина 7000 м, а лагер 3 на 7400 м. Повечето алпинисти достигат Централния връх, но малцина успяват да преминат ръба, и да достигнат до Главния връх.

През 1963 г. група китайски алпинисти прави опит за покоряването му, но достига до височина 7130 м. Година по-късно - на 2 май 1964 г. отново китайска група - над 200 души, щурмува върха, едва шестима алпинисти го покоряват.

Първото успешно зимно изкачване на върха прави френският алпинист Жан-Кристоф Лафел - на 11 декември 2004 г. Постижението му обаче, не е международно признато, тъй като датата технически не попада в зимния сезон. Официално първото зимно покоряване на Шиша Пангма се случва месец по-късно - на 14 януари 2005 г. Тогава върхът е изкачен от поляка Пьотр Моравски и италианеца Симон Моро.

На 7 май съпругата на българския алпинист Боян Петров Радослава Ненова съобщи във Facebook, че той е в неизвестност от няколко дни. Малко по-късно и пресцентъра на Министерството на външните работи, потвърди, че в посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г.

Досега четирима българи са атакували хималайския осемхилядник. През 1994 г. Йорданка Димитрова и Борислав Димитров достигат до 6400 м заради ураганен вятър и силен снеговалеж. Най-близо през 1999 г. са били алпинистите Дойчин Василев и Карина Сълова. Те също не успяват да достигнат до Главния връх, а до Централния.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе