Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ВИДЕО: Шестметрово „морско чудовще" беше открито в САЩ

ВИДЕО: Шестметрово „морско чудовще

Лос Анджелис. Дълга 5,5 метра риба – гребло (Oarfish) беше открита от плувкиня край бреговете на Калифорния. Този вид риби са сравнително непроучени, защото живеят на голяма дълбочина – над километър, и в редките случаи, в които изплуват, обикновено са мъртви.

Рибата, която често в миналото е бъркана с митичното чудовище морски дракон, е известна и като Кралят на херингата. Този вид може да достигне до 17 метра дължина.

Изследователката Джасмин Сантана от Морския институт на остров Каталина се гмуркала край бреговете на Южна Калифорния, когато в нея „се втренчило" око с размерите на монета от долар, разказва самата тя. Сантана успяла да придърпа рибата около двайсетина метра близо до брега. След това се наложило да й помогнат 15 души, за да извадят гигантското животно.

Впоследствие от рибата – гребло са взети проби и са изпратени заедно със снимки на билозите от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Учените предполагат, че откритата риба е умряла от естествени причини. Сега тя ще бъде заровена в пясъка, докато тъканите ѝ се разложат, а скелетът ѝ ще бъде обработен така, че да може да бъде изложен.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе