Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Шестима надзиратели горят за бягството

Шестима надзиратели горят за бягството

Подозират, че Шатката е тръгнал към Испания

Най-малко шестима от надзирателите в Централния софийски затвор ще бъдат наказани заради двамата бегълци, научи "Стандарт".

Виновните за гафа ще бъдат обявени в петък, съобщиха от правосъдното министерство. Осъденият за убийство пернишки килър Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинес избягаха на 30 април. Чужденецът първи напуснал сградата през централния вход около 14,30 с фалшива бележка, че е пуснат в домашен отпуск. Камерите на затвора засекли за последно Шатката в 17,09 ч. Липсата на двамата била установена едва около 20,30 ч по време на вечерната проверка.

За да излезе през парадния вход, Хосе Мартинес е минал през 3 поста. Най-щателен е трябвало да бъде контролът на пост номер 3. След него Мартинес е тръгнал по коридора към пост номер 1 на официалния вход. Там също не срещнал особени проблеми, още повече че излизането му съвпаднало с истинска опашка от посетители за кулинарния празник на италианската кухня. На бариерата никой не си направил труда да провери какво прави гватемалецът навън. Все пак Мартинес е от следствените, които са на по-облекчен режим.

Два часа и половина по-късно се измъкнал и Николай Николов-Шатката. Перничанинът е с присъда от 20 години за убийството на наркодилъра Николай Христов-Хайо и е лежал в седми отряд на четвъртия етаж в затвора. Въпреки че е на строг режим, най-вероятно заради показанията си срещу бандата "Килърите 3", Шатката е получил малка индулгенция - да поддържа парната инсталация на затвора. Пернишкият убиец обаче останал силно разочарован, след като "Килърите 3" получила обвинения само за едно убийство.

Очакванията на Шатката за по-лека присъда заради разкритията за бандата на Бай Васо останали напразни. Затова Николов измислил свой план за бягство. Леснотата, с която го осъществил, звучи невероятно. "Цялото бягство му е отнело не повече от две минути", твърдят бивши надзиратели. За толкова Николов е успял да пробяга разстоянието от около 60 метра и да излезе на свобода.

Не е ясно как Шатката е успял да убеди надзирателите, че трябва да отиде в затворническата столова на първия етаж. Оттам Шатката отворил вратата към тръбите на парното и се озовал в подземния коридор с тръбите. Излязъл при печките в готварското помещение на офицерския стол. Оттам към свободата го деляла врата с едно резе, разказват пътя на бягството запознати.

Не е ясно дали и двамата бегълци са имали подробен план какво ще правят навън. По-вероятно е те още да са в страната и да търсят начин да напуснат България или през "зелена граница". Според полицейска информация Шатката би потърсил начин да стигне до Испания, където пернишките бандити имат добри контакти с местни престъпници от 10-15 години. Двамата бегълци са обявени за издирване, а вече е задействана процедурата по обявяването им за търсене и на страницата на Интерпол, уточниха от МВР.

Николов неуловим като Щирлиц

Николай Николов-Шатката е известен и с друг свой прякор - Щирлиц. Така го нарекли полицаите от СДВР, които го издирвали няколко години заради първата му присъда от 2002 г. за грабеж и палеж, разказа пред "Стандарт" бивш полицай.

За да заблуди преследвачите си, той сменял по 5 автобуса и трамвая и ходел с километри пеша.
Преди 10 г. Шатката живеел с 13-годишната си тогава дъщеря и съпругата си на столичната ул. "Кукуш" на метри от полицейските блокове и поделението на МВР-Сигнално-охранителна дейност в жк "Захарна фабрика".
Всъщност Шатката става убиец заради нерешителността на Ханс, който трябва да застреля Николай Христов-Хайо на 19 февруари 2008 г. пред пернишкия хотел "Струма". Тогава Ханс се стряска заради ченге от охранителна полиция, който пиел кафе в барчето на ресторанта в хотела. Налага се Шатката да се заеме с разстрела. Той не се колебае и изпразва 10 куршума към колата на Хайо.

Преди 22 г. в гьол край Казичене: Преследват килър, гръмват тъмничар

Надзирателят от Централния софийски затвор Димитър Коняра е убит от "приятелски огън" след бягство на осъден за убийство. Случката става през 1992 г., разкри пред "Стандарт" бившият колега на Коняра Бончо Методиев.

Затворникът Георги Илиев успява да духне, а всички надзиратели и антимафиоти са вдигнати по тревога, за да го издирват. По-късно получават информация, че беглецът се крие в гьол край софийското село Казичене. Според сигнала, Георги стоял под водата и дишал с тръбичка от папрат. Над 30 души се насочили към водоема около 2 ч през нощта. Надзирателят Димитър Коняра бил най-ербап от всички и дори влязъл във водата с идеята да открие Илиев и да го застреля. Докато Коняра претърсвал плитчините на гьола, застаналите с оръжие в ръка преследвачи на беглеца видели репеите да се поклащат. Започнали да гърмят, без да са наясно, че във водата е Коняра. Надзирателят бил прострелян на няколко места и издъхнал. Така и не се разбрало дали е умрял от куршум на колега или на антимафиот.

В същото време избягалият затворник се е криел при съпругата на началник на отряд от затвора. Той намерил приют в едно от магазинчетата на пазара "Димитър Петков", където жената продавала детски дрехи. Проверката така и не могла да установи дали началникът на 5-и и 6-и отряд в затвора Дечко Чеширанов е имал пръст в бягството на осъдения Георги Илиев, разказват бивши надзиратели от тюрмата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе