Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Шефът на тотото с бръмбар в телефона

Шефът на тотото с бръмбар в телефона

И данъчна в афера с печеливш фиш

В морската столица имаше още една проверка за съмнителни тото милиони - на данъчната инспекторка Бехтие Османова от НАП-Варна. Тя бе арестувана при зрелищна акция заедно с колежката си Марияна Димитрова и началника им - шефа на дирекция "Събиране" в НАП-Варна през март 2013 г. Бехтие, която се преместила от Разград край морето, твърдеше, че е ударила рекордния джакпот от 7 млн. през 2011 г., затова живее толкова нашироко. През обаче 2013 г. срещу групичката данъчни бяха повдигнати обвинения за пране на пари, длъжностни присвоявания и търговия с влияние, но до момента няма развитие по делото.

На 26 юни братовчедите Николай и Продан Маринови от Варна направиха опит да фалшифицират резултатите от 51-ви тираж на играта "6 от 49" и да присвоят джакпота от 5 026 320.60 лева. Опитът за измама беше прихванат незабавно от системата на Българския спортен тотализатор (БСТ). Манипулацията бе осуетена. Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста 19-годишните младежи. Преди това момчетата помолиха магистратите за по-лека мярка. Продан имал изпит през септември във Висшето военноморско училище във Варна, а Николай е приет там в първи курс. Апелативните съдии се позоваха на част от доказателствата по делото, от които става ясно, че престъплението е било прецизно планирано - при това, дълго преди тегленето на джакпота.

Повече от месец след опита за измама са били подслушвани изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор (БСТ) и негови служители, като те самите са дали съгласие за това. Това стана ясно по време на гледането на мярката за неотклонение в Софийския апелативен съд вчера на двамата братовчеди. Специалните разузнавателни средства (СРС) били използвани, за да се установи дали някой от печелившите ще се опита да влезе във връзка със служители в тотото. Не е ясно обаче дали в този период шефът на спортния тотализатор е разговарял с някого от младежите. Според адвокат Юлиян Георгиев, който защитава Николай Маринов, СРС-тата са без съществено съдържание.

Отличникът математик Николай пробил програмата на тотализатора на 26 юни, става ясно от определението на съда. Според него

манипулацията била направена само за 11 минути

- от 19,31 ч до 19,42 ч. Системата посочила, че има печеливш фиш. Информацията за подадените фишове се съхранявала както в системата, така и на два диска - единият в трезора на тотализатора, а другият в кабинета на директора. Когато от тотализатора сверили данните, открили, че информацията в системата и тази на двата диска е различна. Разследващите установили, че има неоторизиран достъп в компютърната система от IP адрес от Варна, на който се намира компютърът на бащата на Николай Маринов. Били използвани потребителското име и паролата на Виктор Стефанов, който е директор на дирекция "Интеграция" в "Декарт" ООД. Това е фирмата, която преди 3 г. спечели конкурса за модернизация на тотализатора и изработи защитната му система.

След няколко дни било установено, че собственикът на фиша е Продан Маринов, който няколко пъти се обаждал на служители в тотото. Според съда участието му в схемата се потвърждава от показания на свидетели, справки и материали от използвани СРС-та.

На 30 юни Продан занесъл скъсан фиш

на който личал номерът, но не и числата. Обяснил, че носи него, защото се скарал с приятел, докато гледали по телевизията тегленето на числата. Другият отрязък останал при приятеля му. Подал и собственоръчно написана молба сумата да му бъде изплатена. Така за служителите на тотото вече нямало никакви съмнения, че става дума за измама и те подали сигнал в полицията.
Вчера Софийският апелативен съд остави окончателно двамата братовчеди в ареста с мотив, че няма опасност да се укрият, но има риск от извършване на друго престъпление. Според магистратите сумата е безпрецедентно голяма, над 5 млн. лв., и тъй като не е изяснено как е получена паролата, те

не изключиха възможността да се установи и съучастник

Адвокатите на двамата посочиха младата им възраст, както и това, че нямат други прояви. Защитата подчерта, че те оказали съдействие. "Не може да се внушава на обществото, че човек с добри познания и умения в сферата на информационните технологии може да извърши престъпление", каза пред съда адвокат Весела Илиева.

Опашки в жегата за 7-те милиона

Варна чакаше втори шанс, британци и руснаци пускаха фишове

"Няма начин джакпотът да не падне във Варна срещу празника на града", коментираха кибиците на Колхозния пазар от вчера, потривайки ръце, че големите милиони винаги падат в четвъртък. "Няма да позволят варненец да спечели вече джакпота заради нашите хакерчета", контрираха скептици. Преди фалшивия късметлия в морската столица имаше и друг - на 23 март той спечели 5 583 081 лв. и отдавна си харчи парите.

Британци и руснаци пък извиха дълги опашки пред тото пунктовете на Южното Черноморие. Видимо впечатлени от 7-те милиона, те купуваха готови фишове, за да са сигурни, че няма да объркат попълването. Имаше обаче и такива, които държаха да пуснат специални числа. "Налагаше се да им помагаме и работата малко се затрудни", призна служителка от тото пункт в Несебър, където вчера бе най-напечено. Оказа се, че в бургаския кв. "Изгрев" пък тото маниак е изкупил всички готови фишове. А в центъра на града друг е платил 180 лв., за да надхитри джакпота.
И Пловдив бе в плен на тото треската. Час преди края на работния ден народът хукна да пуска фишове. За да избегнат опашките в последния момент, повечето си тръгнаха по-рано от офисите. В София също бе пълно с кандидат-милионери - дори в най-голямата жега. Някои пускаха над 10 фиша. "Ако спечеля, ще дам част от парите на децата и внуците. Другите ще спестя за черни дни, тъй като пенсията за нищо не стига", сподели дядо. "Ще отворя ресторант, това е мечтата ми", пък призна 20-годишен сервитьор от столично заведение. "Ако имам пари, ще купя вестника ви", закани се друг тото маниак.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе