Извънредни новини

Шеф на ФИФА взел $2 млн. от Катар

Шеф на ФИФА взел $2 млн. от Катар

Нов скандал с подкуп около кандидатурата на Катар за домакин на световното първенство гръмна днес.

Според разследване на английския в. "Дейли телеграф" основен заподозрян е бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър. Той е обвинен, че е получил близо 2 млн. долара от катарски фирми, за да може страната да спечели правото да приеме Мондиала през 2022 г. Изданието допълва, че Уорнър е получил 750 хил. долара чрез преводи към неговите синове, а още 400 хил. са постъпили по сметките на негов подчинен.


Самият Джак се оттегли от всички постове във ФИФА през юни 2011 г. Тогава той бе разследван за плащане на подкупи на представители на асоциации от Карибския регион.


Обявяването на случая от "Дейли телеграф" заинтригува дори ФБР. Бюрото за разследване на САЩ е поело случая. Катар усилено отрича обвиненията за кандидатурата си, около която няколко членове на Изпълнителния комитет на ФИФА бяха разследвани за корупция.


Уорнър, който изкара над 30 години във ФИФА и в голяма част от тях управляваше футбола в Карибския регион, е отказал коментар пред "Телеграф".


В момента Катар е разследван и за нарушаване на човешките права заради смъртта на повече от 40 непалски работници в резултат на лоши условия на труд по обектите за световното първенство.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе