Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Шанз-Елизе се превръща в необикновена градина

Шанз-Елизе се превръща в необикновена градина

Известният парижки булевард Шанз-Елизе ще получи зелено преобразяване, за да се превърне в „необикновена градина“, предаде France 24.

Французите често го наричат ​​"най-красивият булевард в света", но решението идва след години на кампании от активисти, които се оплакват, че трафикът и търговските обекти са го превърнали в шумно и неприятно място.

Озеленяването ще се извършва на етапи. Първо пълният с коли площад Place de la Concorde - предвиден да бъде завършен преди Олимпийските игри в Париж през 2024 г. - и след това цялата улица.

„Това ще бъде поредната необикновена градина “, заяви кметът Ан Идалго пред вестник Journal du Dimanche.

Планът е в съответствие с други усилия на кмета за създаване на зелени площи в гъсто населената френска столица, където площади и булеварди често са затрупани от превозни средства.

Лобистка група от Шанз-Елизе, която настоява за проекта, заяви, че е "доволна от това съобщение и приветства решението на кметството, което изглежда иска да направи преобразяването на Шанз-Елизе един от основните си градски проекти за това десетилетие".

Идалго ръководи усилията за намаляване на трафика в града, където се наблюдава затварянето на две основни пътни артерии, минаващи по река Сена, и изграждането на нова инфраструктура за велосипеди и електрически скутери.

През 2019 г. американският ландшафтен архитект Катрин Густафсон беше натоварен с реконструкцията на района на Айфеловата кула, където пътищата също ще бъдат превърнати в тревни площи с дървета.

Шанз-Елизе е построен за първи път през 1670 г., но е преустроен от барон Хаусман, архитектът, стоящ зад трансформацията на Париж при Наполеон III в средата на 19 век.

Съвсем наскоро това беше сцената на ожесточени сблъсъци между антиправителствени демонстранти от "жълтите жилетки" и полицията през 2018 и 2019 година.

Той се използва и като маршрут за военния парад за Деня на Бастилията, който празнува френската република и нейните въоръжени сили на 14 юли, както и финалната точка за ежегодното състезание Тур дьо Франс.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе