Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Обезлюдяване от Северозапад пълзи към целия Север на България

Обезлюдяване от Северозапад пълзи към целия Север на България
Според анализатора от ИПИ Явор Алексиев, процесите донякъде са естествени и следствие от промяната на стопанския модел. Наблюдават се такива и в другите страни членки на ЕС:
 
„Нормално е, в началото на 21-ви век, когато няма търсене на  работна ръка в  селското стопанство, по-голямата част от населението да се съсредоточава в градовете. Сгрешените устои на регионалната политика у нас, са сред основните причини за задълбочаващите се разлики не само между София и останалата част на страната, а и между Южна и Северна България“.
 
Постепенното обезлюдяване не само на селата, но и на цели области, е следствие от много наслагващи се нерешени с години проблеми.
 
От една страна, са икономическите предпоставки. Липсата на приемливи работни места, поради отсъстващите инвестиции – национални и чуждестранни, кара част от жителите да се преселват в градовете с по-благоприятни условия. Фирмите пък трудно намират квалифицирана работна ръка и затова инвестициите са рядкост. Така се получава затворен кръг, който води до трайно висока безработица в северния и централен район на страната за разлика от южния, където през 2014-а се наблюдава икономическо възстановяване. В 7 от областите на север от Стара планина (Шумен, Разград, Силистра, Търговище, Ловеч, Видин, Монтана), заетостта на населението втора поредна година остава под 40%.
 
Липсата на работни места и на конкуренция между работодателите пък ги поставя в привилегировано положение на пазара на труда и подхранва сивата икономика. Доходите на домакинствата, които в своите 40% у нассе формират от работни заплати, се запазват ниски. Това пък води до срив на потреблението. Трудът се обезсмисля, а бизнес средата е неблагоприятна, затова малкото хора в трудоспособна възраст, останали в изоставащите райони предпочитат да се издържат с дребни далавери, вместо да работят или развиват бизнес.
 
Алексиев отбелязва, че неразвитата инфраструктура в Северна и Централна България допълва тъжната икономическа картина:
 
„Проблем е, че голяма част от водещите инфраструктурни проекти в областта на пътното и железопътното строителство, се реализират през последните години в южната част на страната и там се виждат резултатите. По-големите инфраструктурни проекти на север са или изолирани, или просто територията не е устроена така, че да има смисъл от тях, например мостът при Видин, Дунав мост - 2, който е едно добро съоръжение, до което обаче няма удобен достъп и потокът от там не оправдава наличието му на това място“
 
Вина тук носят последните правителства и избраните от тях приоритети в инфраструктурното строителство, счита още Алексиев. Сбърканата стратегия в регионалното развитие се допълва и от разпределянето на средства на партиен принцип, отбелязва анализаторът:
 
„Бюджетът на общините се формира на административен принцип. Скъсана е връзката между месното данъчно облагане и политическото представителство. Това води до обезсилване на института на местната демокрация и до деградация на местната общност. В момента общините получават основно средства от държавния бюджет, чрез т.нар. „Регионален фонд“ и това обикновено става на политически принцип. Държавната субсидия трябва да се запази само за малките населени места“, смята Алексиев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе