Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В Североизточна България изборният ден приключи

В Североизточна България изборният ден приключи

43,94% е избирателната активност в област Шумен към края на изборния ден, обявиха от Районната избирателна комисия. Най-висока е била активността в общините Каспичан и Никола Колзево, там са гласували съответно 53,38% и 52,39% от гласоподавателите. Най-ниска е активността в Хитрино - 32,46%. В Шумен са гласували 45,38% от имащите право на вот. Три писмени жалби са подадени през днешния ден. Едната е оттеглена, а станалите са оставени без уважение поради липса на информация кой е извършил нарушенията, обясниха от РИК - Шумен. Получавани са устни сигнали за това, че в някои секции бюлетината се сгъва само по веднъж и така не се запазва тайната на вота. Секционните избирателни комисии, за които е имало такива сигнали, са предупредени, че бюлетината трябва да се сгъва на четири. С малко над 42% избирателна активност приключи вторият тур на изборите в община Върбица. От 11 164 гласоподаватели до урните са отишли 4 726 души. На първия тур в общината гласуваха 47 на сто от имащите право на вот.

57 485 души, или 41,76% от избирателите в Разградска област са гласували за президент и вицепрезидент. Изборните секции са приключили работа в 20,20 ч., съобщават от Районната избирателна комисия. Правото си на вот в областния град са упражнили 21 648 избиратели, или 40,49 %. Най-висока е активността в общините Исперих – 45,45%, и Лозница – 44,41%. Броят на гласоподавателите в област Разград е 137 644. В община Кубрат активността е 41%. Гласували са 8 168 души. Всички протоколи и бюлетини са обработени и вече се транспортират към РИК - Разград.

С избирателна активност 48,07% завършиха изборите в Силистренско, където право на глас имаха 120 500 души, съобщиха от Районната избирателна комисия. Най-висока е активността в Алфатарската община – 57.74 на сто, а най-ниска е в Кайнарджа – 42.34 на сто. В останалите пет общини са гласували между 47 и 50 на сто от имащите право на вот. В края на изборния ден обстановката в област Силистра остава спокойна, показва справка от Областната дирекция на МВР.

Приключи изборният ден в област Търговище. В Районната избирателна комисия поетапно се приема информация от избирателните комисии за края на балотажа. Три жалби разгледа до момента РИК - Търговище. Сигналите бяха подадени от Търговище и Попово, където в три секционни комисии е имало общински съветници. Те са отстранени и на тяхно място са назначени резервни членове.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе