Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Оранжев код в Северна България, снеговалежи и виелици прогнозират метеоролозите

Оранжев код в Северна България, снеговалежи и виелици прогнозират метеоролозите

Сняг вали в почти цяла Северна България, Софийско и Пернишко, информира Агенция "Пътна инфраструктура" в 5:30 ч. тази сутрин. Пътните настилки са мокри, на места частично заледени. Екипи за поддръжка се грижат за обработката и почистването на пътищата. Виелици и снежна покривка до 20 сантиметра в Северозападна България и Родопите предвижда за днес НИМХ. Предупредителен оранжев код е в сила за територията на север от Стара планина от Видин до Велико Търново, както и за област Смолян.

Кацането на летище "София" е нормализирано, а излитането се допуска след антиобледенителни процедури. Полетите бяха временно преустановени в 6 ч. сутринта за почистване на 10-сантиметровата снежна покривка. Заради силния вятър има закъснения в някои полети от летище Варна. Аерогарите в Бургас и Пловдив работят нормално за зимните условия.

Автобусите на градския транспорт не се движeха до Бистрица сутринта, тъй като пътят се почистваше. Трамваите в София не се движат по булевард "България" и бул. "Тодор Каблешков" заради паднал кран на релсовия път. По маршрута на трамвай №7 се движи автобус със същия номер. Булевардите улиците и тротоарите вече са обработени срещу заледяване. Не е затруднено движението в "Младост", където се изгражда метрото, и край Семинарията, предаде репортерът на БНР Евелина Стоянова.

По-рано днес Кметът Йорданка Фандъкова инспектира работата на снегопочистващите фирми. Там ще работи само една снегопочистваща машина, но все пак това ще забави движението. Възможно е дори да се наложи временно затваряне и напомни, че движението е при зимни условия:

Продължаващият интензивен снеговележ в Смолянска област наложи още ограничения за движение по пътищата за товарните автомобили, предаде кореспондентът на БНР Радостина Чернокова. По високите части на Смолянска област вече има над 35 сантиметра сняг и продължава да вали. Без ремаркета и полуремаркета трябва да се движат превозните средства през проходите Печинско, Рожен, пътищата - Батак - Доспат, Гоце Делчев - Доспат - Борино - Тешел и Девин - Михалково. Рано тази сутрин беше въведено ограничение за движение на леките автомобили с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Пампорово и Предела. Има данни, че смолянското село Момчиловци е без ток заради проблеми в електропреносната мрежа.

Слушатели на Хоризонт съобщиха, че има километрични опашки на пътя Русе-Бяла , а десет сантиметров сняг затруднява движението по пътя Монтана- Лом.

Пътят Русе - Бяла е бил затворен за няколко часа тази нощ поради големите навявания и преспи. Директорът на Областното пътно управление Пламен Петков съобщи, че до 1 ч. след полунощ са работили 6 цистерни с луга, 26 машини са разпръсквали пясък и сол и 30 машини са почиствали с гребла. Днес пътищата в Русенска област са проходими при зимни условия, предаде кореспондентът на БНР в Русе Наташа Димитрова.

Всички пътища в Плевенско са проходими при зимни условия, предаде кореспондентът на БНР Цецка Николова. От началото на нощта 24 снегопочистващи машини непрекъснато работят, за да осигурят проходимостта на пътищата по републиканската мрежа. Снеговалежът продължава и снежната покривка достига 10 - 15 сантиметра. Вятърът е със скорост 17 м/сек. Всички пътища са проходими при зимни условия. Най-затруднено е движението в участъка между никополските села Любеново и Въбел, където са се образували големи преспи.

Снежната покривка във Видинско е между 3 и 10 сантиметра. Пътищата са почистени, но мокри и хлъзгави. От полунощ 38 машини разчистват приоритетните пътища, предаде кореспондентът на БНР Тотка Нинова. Заради довършителни ремонти движението по Дунав мост 2 се извършва по десните ленти. Те са обработени с химикали и движението по тях е безпроблемно.

Всички пътища във Великотърновска област са проходими при зимни условия. По данни от областното пътно управление платната са почистени, а през Прохода на Републиката няма въведени ограничения за движението на МПС, предаде кореспондентът на БНР Катя Чорова.

Без ограничения се осъществява движението в Разградска област. Пътищата са проходими при зимни условия, навявания има само по високи открити места, но тези участъци се почистват. През нощта е оказана помощ за изтеглянето на ТИР-ове с летни гуми край Разград и в района на Исперих, предаде кореспондентът на БНР Марина Бенова.

Пристанището и каналът във Варна са затворени, съобщи БТА. Причината е силният вятър, чиято скорост е 9 метра в секунда с пориви до 11 метра в секунда.

Снежната покривка в Търговищко е между 10 и 15 сантиметра, а в община Антоново - 20 сантиметра. Движението в областта се осъществява нормално при зимни условия. Няма затворени пътни участъци. В прохода Боаза на главния път София-Варна има повишена опасност от падащи камъни.

Мъгла и обилни снеговалежи има в област Монтана, предаде кореспондентът на БНР Николай Драгиев. Дебелината на снежната покривка е между 6 и 10 см. Очаква се вятърът в планинските и полупланинските части да се усили. Там са възможни навявания. Няма непроходими пътища, навсякъде те се почистват и опесъчават.
Най-много сняг е паднал в района на прохода Петрохан - 15 сантиметра. Преминаването задължително е с вериги. Очаква се следобед интензивността на валежите да намалее.

Пътищата в Силистренско са проходими, няма навявания. Дебелината на снежната покривка в различните частни на областта е между 2 и 16 см. Най-обилен е бил снеговалежът в община Тутракан. По пътя от Силистра-Русе край местността Ханчето е имало закъсали автомобили, но движението е възстановено.

Пътищата в Добричка област са мокри. На места видимостта е слаба. 9 машини продължават обработката на рисковите участъци, предаде кореспондентът на БНР  Гинка Димитрова.

В Пазарджишка област вали обилен сняг, предаде кореспондентът на БНР Невена Петрова. В родопската част на региона снежната покривка е достигнала 20 см. Планинските пътища се обработват със снегопочистваща техника. По направлението Белово - Юндола, Велинград - Сърница, Батак - Доспат са въведени ограничения за тежкотоварните автомобили. Заради влошената обстановка тази сутрин в града са станали 6 катастрофи. Автобус е блъснал две жени при поднасяне на кръстовище. Други 2 пешеходки са блъснати от автомобили. Пострадалите са в стабилно състояние в болницата в града. На места междуградският транспорт се движи с 30-минутно закъснение.

Във Врачанска област снежната покривка е между 7 и 10 см. Пътищата се почистват и са проходими при зимни условия, предаде кореспондентът на БНР Ива Антонова. Затруднения създават ТИР-овете, които се движат без вериги и временно блокират движението в стръмните участъци на международния път Е-79 между Ботевград и Мездра и Враца и Монтана, както и по второкласния път 2-15 към ферибота Оряхово-Бекет. Заради несъобразена скорост и неподходящи зимни гуми постоянно има леки пътно-транспортни произшествия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе