Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Северна Корея поднови ракетните тестове

Северна Корея поднови ракетните тестове

След повече от година привидно спокойствие Северна Корея възобнови ракетните си тестове. Днес няколко ракети са изстреляни в посока Японско море от пристанищната зона Уонсан, южнокорейската агенция Yonhap, позовавайки се на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.

Точният брой на ракетите не се съобщава. Изстреляни са днес между 9:06 часа и 9:27 местно време. Ракетите са с малък обсег и са прелетели са от 70 до 200 км. Това бе потвърдено и от Япония, откъдето изтъкнаха, че ракетите не са достигнали до техни води.

Заради изстреляните ракети президентът на Южна Корея Мун Дже Ин свика извънредно заседание с министрите и началниците, отговарящи за служби за сигурността. От администрацията му обявиха, че са във връзка и с властите в САЩ.

"Нашите военни внимателно наблюдават действията на Северна Корея в тясна координация със САЩ", заявиха от южнокорейското военно командване.

За последен път КНДР проведе тестове на ракети през ноември 2017 г., като тогава бе изстреляна балистична ракета. През април 2018 г. Пхенян обяви, че спира да провежда тестове на ядрени оръжия, както и балистични ракети с различен обхват. Бе унищожен и полигона "Пхунгери", където се извършваха подземни тестове на ядрени оръжия. В периода от 2016 до 2017 г. Северна Корея е извършила около 40 изстрелвания на балистични ракети.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе