Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Серия от гласувания в британския парламент за Брекзит

Серия от гласувания в британския парламент за Брекзит

Трима министри подават оставка

С болшинство гласове палатата на общините в британския парламент проведе серия гласувания за разни варианти на излизането на страната от ЕС. Късно вечерта на 25 март за поправката са прогласували 329 депутати против 302. Не се уточняват алтернативите на поправката. Както отбелязва ТАСС, очакваните на 27 март гласувания няма да имат обвързваща сила за правителството, но ще усилят натиска над кабинета на Тереза Мей, който вече два пъти не успява да прекара през парламената одобрения от Брюксел проект за Брекзит. Британският кабинет критикува различните варианти на Брекзит, като министерството по излизането от ЕС нарича тази стъпка „опасен прецедент“, нарушаващ баланса между демократичните институции, цитира DW.

Мей заявява, че нейният отхвърлен вариант е бил компромисен и призовава съпартийците си да гласуват против поправката на Летвин. В съответствие с партийните правила трима високопоставени чиновници от тези, които са грласували за поправката, са подали оставка – зам.-министърът по въпросите на бизнеса и промишлеността Ричард Харингтон, министърът по въпросите на Блзкия изток и Северна Африка Алистър Берт и зам.-министърът на здравеопазването Стив Брайн, предаде РИА "Новости".

Възможните варианти за излизането на Великобритания от ЕС са няколко: твърд, без никакъв договор – на 12 април; организиран Брекзит – на 22 май, ако парламенътт стигне до съгласие, с дълъг преходен период, което е вариантът на Мей. Третият – излизане при други условия, с по-тясна интеграция в икономическото пространство на ЕС и без ограничаване на миграцията в съюза, както и с достъп до единния пазар на ЕС. Ако се вземе решение за този курс, британците ще им се наложи да молят за много дълга отсрочка на Брекзит.

Други варианти са извънредни избори, което също ще доведе до дълго отсрочване на Брекзит, провеждане на нов референдум или отказ от напускане на ЕС, но това трябва да свърши правителството, а Тереза Мей не допуска такава възможност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе