Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

"Берлингске": Семейството на Путин прало пари в Естония

Членове на семейството на руския президент Владимир Путин и руските спецслужби използват естонското подразделение на най-голямата датска банка за пране на пари. Това съобщи датският в. "Берлингске", който се позовава на предупреждение от 2013 г. на информатор към ръководството на Danske Bank. Изтекъл вътрешен доклад показва, че шефовете на банката са знаели "за много по-сериозни обстоятелства, отколкото са заявявали преди".

В статията се допълва, че през 2013 г. Danske Bank закрила 20 сметки на руски клиенти след информация на информатор, в която се твърди, че естонският клон на банката вероятно е участвал в незаконна дейност. Тогава самоличността на клиентите била запазена в тайна. Вестникът споделил подробности за схемата с група журналисти, борещи се с корупцията и организираната престъпност, както и с "Гардиън". Според британското издание са замесени различни групи фирми, повечето регистрирани в Лондон, включително Lantana Trade LLP, регистрирала "фиктивни сметки". "Гардиън" твърди, че крайните собственици на Lantana и свързаните партньорства били руснаци, но "техните самоличности са скрити зад редица офшорни фирми със седалище в Маршаловите и Сейшелските острови". Не е ясно как разследващите журналисти са свързали членове на семейството на Путин и руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) с транзакциите.

От Danske Bank заявили пред АП, че са извършили "задълбочено разследване, за да стигнем до дъното на събитията по това време в нашия естонски клон", добавяйки, че няма да коментират "докато не приключи разследването". Danske Bank по-рано са признавали за незаконни транзакции в естонския им клон в периода между 2011 и 2014 г., включително схеми за изпиране на пари, включващи милиарди долари от Азербайджан.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе