Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Селски кмет даден на прокурор

Селски кмет даден на прокурор

Кметът на Община Петрич Димитър Бръчков сезира прокуратурата за неправомерни действия на управника на село Старчево Георги Кузманов. Селският кмет отдал под наем близо 10 дка земеделска земя, частна общинска собственост, която е в землището на село Рибник.

За целта е подписал договор на 04.01.2016 г. като наемодател, което противоречи на закона и е отдал имота без да спазва процедурата за придобиване, разпореждане и управление на общинска собственост. Определил е месечен наем в размер на 20 лева с ДДС, с което е нарушил и ЗДДС, тъй като кмет на село не разполага с правомощия да определя коя стока се облага или не с този данък. Не е ясно и на какво основание е определен наема, също и на кого се заплаща. Идентичен е случая в село Старчево за превишаване правомощията на кмета Георги Кузманов и при отдаването под наем на помещение от 78 кв.м. в сградата на закритото ОУ „Христо Ботев", публична общинска собственост. Кузманов е сключил договор на 30.09. 2013 г. като наемодател, определяйки цена от 75 лева месечен наем.

Този имот се отдава по реда на общинска наредба за управление и разпореждане с общинско имущество чрез публичен търг или публично оповестен конкурс след решение на общинския съвет. Кметът на общината има пълномощията да подпише и сключи договора. Наемателят на училищното помещение - фирмата „Динак - Трейд" ЕООД, твърди, че наемът е заплащан на кмета на с. Старчево, който е издавал фактури. Средствата от месечния наем не са постъпвали в бюджета на община Петрич, поради което освен превишаване на правомощия от кмета на селото е налице и ощетяване на общинския бюджет. Третият случай в сигнала до прокуратурата срещу кмета на село Старчево касае подписан от него протокол на 10.12.2012 г. за извършени строително-монтажни работи на футболно игрище на стойност 9350 лева.

Протоколи от този вид се изготвят и подписват само от служители на общината. Затова градоначалникът настоява за извършването на предварителна проверка за евентуално установяване на данни за извършени престъпления от общ характер. „Няма да коментирам на този етап. 90% от земята в с. Рибник е собственост на хора от Старчево. Няма проблем, не съм погазил закона", каза Георги Кузманов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе