Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

"Празник на гърнетата" в родното село на народната певица Добра Савова

Добруджански ястия, сготвени по стари автентични рецепти, ще бъдат представени на поредния "Празник на гърнетата", организиран от община Крушари на 17 юни. Кулинарното събитие  е в село Коритен, родно място на народната певица Добра Савова, която тази година навърши 85 години.

Талантът ѝ е забелязан на фестивал на художествената самодейност в Добрич през 1950 година и Савова е поканена за записи в Радио Варна. Става солистка на Фолклорен ансамбъл „Варна“, с който има изпълнения на множество фолклорни събори, фестивали и концерти. Прави записи и за Балкантон, Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Репертоарът на Добра Савова е от Добруджанската фолклорна област и предимно от родното ѝ село Коритен. Той включва над 500 песни, сред които най-популярни са: „Есен се заесенява“, „Добруджо, юнашка Добруджо“, „Проводил Кольо за Рада“, „Калино, Малино“, „Залюбих, мамо, Еленка“, „Че кой ма дявол караше“ и др. Гласът ѝ се характеризира с мекота, топлота и богато, прецизно фразиране.

Добра Савова е носителка на множество награди от събори и надпявания (в Копривщица, на Агликина поляна) и наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Наричана е едно от „златните гърла“ на Североизточна България, наред с певиците Верка Сидерова, Ева Георгиева, Калинка Вълчева и Соня Кънчева.

Добра Савова е включена в програмата на читалището и ще излезе на сцената в Коритен.

За песните, които пее тя сподели:




Освен златното гърло на Добруджа, народната певица Добра Савова на сцената ще се качи още една популярна българска изпълнителка – Ваня Вълкова. Участниците ще имат възможност да покажат кулинарните си умения с приготвени от тях ястия по автентични рецепти – салати, сладкиши, основни ястия, мезета, баници, питки,  погачи, кавърми, милини, разядки, вина и ракии. Най-оригиналните гозби, приготвени задължително в тава, чувен, тиган, сач, гърне, ще бъдат отличени с предметни награди, а най-стилната етнотрапеза ще бъде премирана с парична награда. ”. След  дегустацията всички представени ястия ще бъдат предложени за продажба на гостите на празника. Извън конкурсната програма, производители на мед, мляко, сирене, плодове и зеленчуци, сладка, конфитюри, лютеници, туршии, цветя, билки и подправки, ще имат възможност на шарен селски базар „На сред село, на мегдана” свободно да предложат за продажба натурални домашни  продукти. Певчески групи и фолклорни състави от областите Добрич, Силистра, Варна и Плевен ще озвучат с изпълненията си празничния ден. За първи  път гости на фестивала ще бъдат и руски туристи, почиващи в курортния комплекс „Камчия”.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе