Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Наркокомуните на сдружение "Рето надежда" – път и шанс за спасение

Наркокомуните на сдружение

Комуни "Рето" за лечение на зависими от наркотиците има в над 25 държави в цял свят, като първата е била създадена в Испания. У нас са изградени три наркокомуни – в село Войнеговци край София, в Бургас и в Пловдив, а сдружение "Рето надежда" помага за лечението на зависими от наркотиците хора вече 16 години.

В София има три магазина за продажба на употребявани вещи, в които работят хора, преодолели зависимостта си от наркотиците. Всеки, който разполага със стари, непотребни мебели или други предмети, може да ги дари на Сдружението, за да помогне за лечението на наркозависимите.

Преслав, Михаил и Живко са от различни градове, но ги събира надеждата да се излекуват от тежката зависимост. След като стигнали до пълен срив да живеят на улицата, потърсили Сдружение "Рето надежда". Сега работят в магазина за продажба на стари вещи на улица "Братя Миладинови" в София. Преслав Петров е от Варна:

Когато постъпих, имаше момчета с променен от Бога живот. Дотогава не бях виждал променен наркоман. Аз съм се друсал осем години и за този период не съм видял един, който да е излязъл от проблема.

Михаил Йорданов е от Пазарджик – след десетгодишна зависимост от наркотиците, започва нов живот:

Бях стигнал до дъното. Живеех на улицата – осми-девети клас някъде започнах. Кражби, лъжи – само и само да си набавя дозата за деня. Имаше един момент, в който наркотиците бяха всичко за мен – майка, баща, брат, сестра…

Бивш дилър на наркотици – Живко Жеков от Силистра, твърди, че сега е преодолял напълно зависимостта:

Колкото много имах, всичко загубих за една година. Когато имах кризи, бях един месец луд, исках да скачам през прозорците, не знаех какво става с мен.

От създаването на наркокомуните досега са излекувани няколко хиляди души, твърди Симеон Гетов част от екипа на Сдружение "Рето надежда" опроверга обвиненията, че наркокомуните са секта:

Нито прилагаме нещо различно освен Библията, нито говорим нещо различно извън нея. Така че ако Библията е секта, да, ние сме секта.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе