Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Путин: Сделката ЕС-Украйна е "сериозна заплаха" за Русия

Путин: Сделката ЕС-Украйна е

Рим. Руският президент призова европейските лидери да сложат край на критиките си във връзка с решението на Украйна да забави пакта с ЕС, след като хиляди се събраха в Киев в пореден ден на протести, предадоха световните агенции.

Владимир Путин заяви във вторник, че споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Украйна, което бе скандално забавено миналата седмица, е щяло да бъде "сериозна заплаха" за руската икономика.

Също във вторник, Киев призна, че Москва ги е помолила да отложат подписването на пакта, докато президентът Янукович заяви, че ще помисли за подписване при нови условия.

ЕС обвини Русия в оказване на натиск над по-малкия си съсед да не подписва споразумението на срещата на върха във Вилнюс през тази седмица.

"Мога ли да помоля нашите приятели в Брюксел, лични мои добри приятели в Европейската комисия, да се въздържат от остри думи", каза Путин по време на посещението си в Италия.

" Трябва ли да се задушим цели сектори от икономиката ни, за да им се харесаме? "

Във вторник Янукович заяви, че правителството иска по-добри условия за сделката на ЕС.

"Веднага след като се достигне ниво, което е удобно за нас, което отговаря на нашите интереси, когато сме съгласни при нормални условия, тогава ще говорим заподписване", заяви Янукович в телевизионно интервю.

Той подчерта, че Украйна не е длъжна да прави прибързани външнополитически стъпки. "Не сме длъжни да тичаме накъдето и да било, за да не си разбием главата", каза Янукович. Той заяви, че Киев не е променил курса си. "Искаме единствено да се съобразяват с нашите интереси", каза президентът.

Той потвърди, че ще вземе участие в срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс на 28 и 29 ноември. През последните три години представители на ЕС са заявявали, че подписването на споразумение на Украйна с Международния валутен фонд за отпускане на заем е условие за предоставяне на техническа помощ на Украйна от ЕС в размер на 610 милиона евро, напомни Янукович.

"От 2010 г. три години поред ни показваха този бонбон в красива опаковка и ни казваха: "Ще го получите, когато подпишете споразумение с МВФ". Не трябва да ни унижават. Ние не сме малки деца, не сме лакоми за бонбони. Ние сме сериозна европейска страна, а МВФ ни казва: "Увеличете данъците на населението, замразете заплатите и пенсиите" и така нататък. Никога няма да се съглася на това", заяви украинският президент.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе